2024. május 3. - Tímea, Irma

Emlékkötetet adott ki Eger

Apor Elemér író, költő, újságíró életét és munkásságát bemutató kötetet adott ki Eger városa - a "Dajkáld völgy eme várost" című könyvet szerdán mutatták be a hevesi megyeszékhelyen.
2008. március 20. csütörtök 07:46 - Hírextra

A könyv kiadása volt a város önkormányzata által az irodalmár születésének 100. évfordulója alkalmából tavaly meghirdetett emlékév záróaktusa.

A több mint 30 szerző által jegyzett mű monográfia értékű. Összefoglalja az alkotó életművét és a teljes bibliográfia is megtalálható benne - mondta a könyvbemutatón a 300 oldalas kötetről Cs. Varga István irodalomtörténész.

Felhívta a figyelmet arra: a költő, író ugyan Rimaszombaton (a mai Szlovákia területén) született, ám egész munkássága Eger városához köti. Itt végezte iskoláit és a város, illetve a hely történelmi öröksége vált műveinek állandó forrásává.

Munkássága csak idős korában bontakozhatott ki, hiszen műveit sokáig a tiltott kategóriába sorolták. Ez az oka, hogy az életében megjelent 6 kötet csak munkásságának egy szelete. Az emlékkönyv ugyanakkor arra törekszik, hogy a különböző folyóiratokban és napilapokban napvilágot látott írásokat összegyűjtve kiteljesítse ezt az életművet - mondta az irodalomtörténész.

Az emlékév keretében egyébként utcát neveztek el Apor Elemérről Egerben, felújították a síremlékét, emléktáblát helyeztek el hajdani iskolájában és emlékkiállítás keretében mutatták be munkásságát a Dobó István Vármúzeumban. Ez utóbbi eseménynek egyebek mellett az volt az apropója, hogy Apor Elemér legismertebb műve a Dobó István életét feldolgozó, Feje fölött a pallos árnyéka című regény.
Habis László, Eger polgármestere a könyvbemutatón úgy vélekedett: Apor Elemér élete példát jelenthet az ifjú generációk számára, hiszen az irodalmár az őt ért sok megpróbáltatás ellenére mindig képes volt az újrakezdésre. Haláláig megőrizte emberi tartását - mondta a helyi lokálpatrióta egylet által jelölt, jobboldali támogatással megválasztott önkormányzati vezető.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását