2024. július 18. - Frigyes

Élelmiszerárak: pozitív-negatív

Az elmúlt egy évben a pékáruk, a tejtermékek és az étolaj árai emelkedtek jelentősen - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Kopint-Tárki vezető kutatója. Szabó Márton szerint az idei év második felében a tavalyihoz képest mérsékeltebb áremelkedés vá
2008. május 12. hétfő 07:13 - Hírextra
A szakember közölte: egy év alatt a búza ára 70-80 százalékkal emelkedett, a liszt és az étolaj körülbelül 50 százalékkal kerül többe, és ugyancsak jelentősen drágultak a pékáruk és a tejtermékek.

A húsok esetében még szinte semmilyen áremelkedés nem következett be, a tenyésztés ciklikussága miatt a sertéshús drágulása néhány hónap múlva várható - tette hozzá.

A Kopint-Tárki vezető kutatója szólt arról is, hogy az élelmiszerárak az őszi hónapokban emelkedtek nagyon jelentősen, a növekedés üteme ugyanakkor jelentősen lelassult az év elején. Erre az évre 9-10 százalékos drágulást vár, a dinamikát visszafogja a gyümölcsök olcsóbbá válása.

Szabó Márton megjegyezte, hogy ez az ütem még mindig rendkívül gyors az általános inflációhoz képest. A magyar lakosság egyébként jövedelme 20-22 százalékát költi élelmiszerre.

A folyamat mezőgazdaságra gyakorolt hatásokról a kutató azt mondta: az áremelkedés kedvező hatással lehet a magyar növénytermesztő gazdák versenyképességére, az állattartók viszont nem mindig tudják majd kihasználni a versenyképesség javítására kínálkozó lehetőségeket.
Forrás: Infó Rádió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását