2024. május 16. - Mózes, Botond

Nem biztonságos a vérátömlesztés

A véradók szűrésének hiányosságai következtében az ukrán betegek a vérátömlesztés során nem ritkán májgyulladással, herpesszel és HIV-vírussal fertőződnek. Az ok a megélhetési véradás lehet, a megoldás a jobb felszerelés.
2008. május 11. vasárnap 17:05 - Hírextra
Az ukrán kórházakban kezelt betegek az átömlesztett vérrel vagy vérkészítménnyel az alapbetegségük mellé sokszor nehezen kezelhető vírusos fertőzést is kapnak, amelynek az okát a hematológus szakemberek a véradók nem tökéletes szűrésében és a tesztanyagok megbízhatatlanságában látják - közölte egészségügyi riportjában az UT-1 ukrán nemzeti tévécsatorna.

A műsorban megszólaló vértranszfúziós szakorvos szerint a vérkészítmények általi fertőződés megakadályozása érdekében mindenekelőtt ingyenessé kellene tenni Ukrajnában a véradást. Jelenleg ugyanis így próbálnak pénzhez jutni a véradók jelentős részét kitevő hajléktalanok és kábítószer-használók.

Az állami egészségügyi intézményekben a donoroktól levett vért ukrán gyártmányú tesztanyagokkal vizsgálják, ami sok esetben téves eredményhez vezet. A tökéletesebb külföldi készítmények használata csak költségtérítéses laboratóriumokban engedélyezett. A vértranzfúziós állomások orvosai úgy próbálnak hallgatólagosan segíteni a betegeken, hogy a vérátömlesztésre szánt vérből vett mintát odaadják a hozzátartozóknak, hogy azt saját költségükön megbízható laboratóriumban bevizsgáltathassák. Az ilyen eljárás azonban törvényellenes, sérti a vértárolásra vonatkozó előírásokat.

Egy fertőző betegségek gyógyítására szakosodott orvos nyilatkozatában elmondta, hogy az általa kezelt fertőző májgyulladásos betegek húsz százaléka az átömlesztett vérrel kapta meg a vírust. Ukrajnában, ahol szakemberek szerint sok a májgyulladásos beteg, az állam nem törődik a krónikus hepatitiszben szenvedők kiszűrésével és gyógyításával. A kezelést maguknak a fertőzötteknek kell megoldaniuk, feltéve, hogy van erre fordítható 25-100 ezer hrivnyájuk (kb. 800 ezer - 3,2 millió Ft).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását