2024. április 29. - Péter

Magyarországon tévútra került az oktatás

Magyarországon tévútra került az oktatás: túl sok jogászt, s túl kevés mérnököt képeznek - hangsúlyozta Kroó Norbert fizikus, az MTA alelnöke annak kapcsán, hogy immár második alkalommal tartják meg a Magyar Műszaki Értelmiség napját.
2008. május 9. péntek 17:52 - Hírextra
Mint az akadémikus rámutatott, Benkó Sándor, a Benkó Dixieland Band vezetőjének javaslatára tavaly rendezték meg először a Magyar Műszaki Értelmiség Napját. A szervezők fel szeretnék hívni a társadalom és a döntéshozók figyelmet a műszaki értelmiség meghatározó szerepére az ország gazdasági fejlődésében. Ez egy mozgó ünnep, amely május első vagy második szombatjára esik, az idén május 10-én tartják.

Az eseménysorozat szervezői között szerepel a Magyar Tudományos Akadémia, a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ), a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Mérnökakadémia és a Magyar Innovációs Szövetség.

A rendezvényeken elhangzanak majd történeti tárgyú előadások, amelyek egy-egy szakma fejlődését mutatják be. Lesznek előadások, amelyek a tudománypolitikával foglalkoznak, de a műszaki dolgokhoz is kapcsolódnak, valamint olyanok, amelyeket konkrét eredményeknek szentelnek.

Mint kifejtette, manapság nem az anyagi tőkéhez vonzódik a szellemi tőke, hanem fordítva, s ezen belül felértékelődött a tehetségek szerepe, mert kevesebb van belőlük, mint kellene, ezért egyre inkább ők "diktálják a dolgok menetét".

"Magyarországon még nem ismerték fel a műszaki értelmiség szerepét, óriási a hiány színvonalas mérnökökben és mérnökkutatókban. A külföldi beruházók gyakran nehezményezik, hogy nincs elég magasan képzett műszaki szakember" - hangsúlyozta az MTA alelnöke
Kroó Norbert példaként egy multinacionális céget említett, amely Debrecenben kívánt beruházni. Ehhez a Debreceni Egyetemtől 500 jól képzett szakembert kért, ám az intézmény csupán százat tudott volna biztosítani, mire a befektető visszalépett.

Az MTA alelnöke rámutatott a középfokú oktatás kulcsszerepére, hiszen ha az iskolában nem oltják be a gyerekekbe a műszaki jellegű tárgyak szeretetét, "később az már nem jön meg".

Kroó Norbert kitért arra is, hogy az egyetemi oktatók gyakorta panaszkodnak a hallgatók gyenge tudására. Ennek középiskolai vonatkozása is van, ugyanis képtelenség, hogy fizika érettségi nélkül lehet műszaki felsőoktatási intézménybe jelentkezni.

"Ennek az eseménysorozatnak nyilvánvalóan lobbicélja is van: azt szeretnénk, ha az oktatás részéről is meglennének azok a motivációk, amelyek a műszaki képzésben résztvevők számának és a színvonal növekedéséhez vezetnek. Egy ilyen ünnep jó lehetőséget teremt arra, hogy a helyes irányba tolják el a hangsúlyokat - magyarázta Kroó Norbert a szervezők szándékát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását