2024. május 2. - Zsigmond

Becsületsértésért elítélték, de ettől még polgármester maradhat

A falugyűlésen elkövetett becsületsértés miatt tavaly decemberben a Zala Megyei Bíróság jogerősen elítélte Tóth András pusztaszentlászlói polgármestert, aki mindezek ellenére mindaddig a hivatalában maradt, míg az erről szóló értesítést a bíróság meg nem
2008. május 9. péntek 17:48 - Hírextra
Hozzátette: a megyei bíróság 2008. április 26-án értesítette körjegyzőséget a bíróság jogerős ítéletéről, amelyben arról is tájékoztatták a hivatalt, hogy Tóth András tisztsége és foglakoztatása az ítélet meghozatalával megszűnt.

Beznicza Árpád, a megyei bíróság sajtóreferense az MTI kérdésére elmondta: ha a polgármester a tisztségével kapcsolatban követ el bűncselekményt, és megállapítják a bűnösségét, akkor a jogerős ítélet napjával megszűnik a tisztsége. Minderről a polgármesternek kell értesíteni a képviselő-testületet és a körjegyzőséget.

Megjegyezte, hogy Pusztaszentlászló polgármestere 2007 márciusában a falu jövőjét érintő kérdésekben falugyűlést hívott össze, ahol közte és Jandó László képviselő között heves vita alakult ki. A polgármester "beszari alaknak" nevezte Jandó Lászlót, és kijelentette, hogy valótlanságokat állít. Ezért a bíróság nagy nyilvánosság előtt elkövetett becsületsértés miatt Tóth Andrást bűnösnek találta, büntetését pedig egy évre próbaidőre felfüggesztette.

Szilvás Istvánné körjegyző elmondta: a 660 lelkes település főállású polgármesterének jogviszonya 2007. december 11-én a törvény rendelkezése miatt megszűnt, ezért a jogellenesen felvett havi 294 ezer forint fizetését, a köztisztviselőként járó juttatásokat, valamint a járandóságait vissza kell fizetnie.

Tóth András az MTI kérdésre elmondta: azért kezdeményezte a falugyűlés összehívását, hogy a nyilvánosságot tájékoztassa az állami költségvetés miatt kialakult változásokról, valamint arról, hogy az iskolát a támogatás hiánya miatt be kell zárni, és az óvoda is csak más óvodába való beolvasztás után maradhat fönn.

Mint mondta, szerinte nem számít becsületsértésnek, ha elmondhatja véleményét, de ennek ellenére a falu minden lakosának szórólapot küldött, amelyben elnézést kért, és a békéltető tárgyaláson is bocsánatot kért Jandó Lászlótól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását