2024. április 27. - Zita

Huszonöt galéria húsz programja várja az érdeklődőt

Huszonöt galéria húsz programja, köztük 10 új kiállítás, három koncert, tárlatvezetés, előadások, fényfestés, képregény-bemutató várta az érdeklődőket csütörtök délutántól éjfélig a francia mintára meghonosított 8. Műgyűjtők éjszakáján a budapesti Falk Mi
2008. május 9. péntek 11:10 - Hírextra

A képzőművészeti fesztiválon új kiállítással jelentkezett az Európa Galéria, melynek első emeletén Artner Margit grafikusművész színezett rézkarcait, tusrajzait és apró bronzszobrait csodálhatták meg a látogatók, míg a nagy kiállítóteremben Nyerges Éva és Oláh Tamás Ferenczy Noémi-díjas kárpitművészek, valamint Vásárhelyi Kata és Tápai Nóra gobelintervező textilművészek alkotásait.
A Körmendi Galériában Színek és formák címmel Orosz Gellért munkáiból nyílt kiállítás. A május 30-ig látogatható tárlat a 2002-ben elhunyt festőművész 1940-es és 50-es években készült kollázsmunkáit, festményeit, pasztellképeit mutatja be.

A MissionArt Galériában 24 képzőművész, többek között Bak Imre, Bukta Imre, Csontó Lajos, efZámbó István, feLugossy László, Klimó Károly, valamint Wahorn András egy nagyméretű, 24 mezőre osztott festményen kezdett el dolgozni. Május 22-ig napról-napra minden művész kitölt egy mezőt, a különleges műalkotás május 29-én kerül kalapács alá a Néprajzi Múzeumban megrendezendő MissionArt aukción. Az árverésből befolyt adománnyal az alkotók és a szervezők - Jurecskó László és Kishonthy Zsolt művészettörténészek - a magyar paralimpikonok 2008-as pekingi olimpiára való felkészülését szeretnék segíteni.

A műkedvelők a Pintér Antikban az Erdész és fiai által szombaton a Néprajzi Múzeum aulájában megrendezendő árverés anyagában, egyebek mellett Moholy-Nagy László, Czóbel Béla, Fényes Adolf, Mattis-Teutsch János, Vaszary János, Rippl-Rónai József festményeiben, Salvador Dalí tányérjaiban, André Kertész fotográfiáiban is gyönyörködhettek.

Erdész László az MTI-nek elmondta, hogy Kassák Lajos Kompozíció Z-vel című kollázsát nemrég vásárolta Németországban. A mű az Ungarische Avantgarde című könyv címlapját ábrázolja.
Megemlítette azt is, hogy a közeljövőben Vajda Lajos alkotásaiból fog kiállítást rendezni a Magyar Nemzeti Galériában, a tárlatot ezt követően Washingtonban és Rotterdamban is bemutatja.

Az Erdész és Makláry Fine Arts-ban Farkas János világítástechnikai szakmérnök adott hasznos tanácsokat azoknak, akik otthon is megfelelően szeretnék megvilágítani műtárgyaikat. Hangsúlyozta, hogy a világítótest elhelyezésénél érdemes szakember segítségét kérni. Nem mindegy, milyen távolságra helyezzük el a műtárgytól a lámpát - mutatott rá, hozzátéve, hogy az ideális távolság a szoba belmagasságának egyharmada. Fontos szempont még, hogy a fény ne kápráztasson. Felhívta a figyelmet: nem a világítótest a fontos, hanem ahogy világít.

A Moró Antik látogatói a keleti művészet rejtelmeibe pillanthattak bele a XIX. századi japán fametszeteket felvonultató Színészek és Szamurájok című kiállításon.

Fél nyolckor a képzőművészet és az irodalom határmezsgyéjén elhelyezkedő műfajé, a képregényé volt a főszerep: Futaki Attila és Nikolényi Gergely Magvető Kiadó gondozásában megjelent Spirál című munkáját mutatták be.

A kísérőprogramok között koncertek is helyet kaptak: a Haas Galéria előtt a musicalkedvelők szórakozhattak. Hallható volt még Gerlóczy Zsigmond zongorahangversenye, továbbá koncertet adott az amerikai Linda Sue Moshier is. A Pintér Sonja Galériában a Grencso Bio Kollektív koncertjét élvezhették a vájtfülűek.

A vizuális élményeket fényfestészet is fokozta: a Balaton utca és a Balassi utca sarkán házfalakra vetítettek színes képeket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását