2024. május 2. - Zsigmond

Színes kavalkád a Szentendrei Nyáron

Édes élet szovjet módra, prímástalálkozó dzsesszzenészekkel és az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) legjobb előadásának díjával jutalmazott Fodrásznő - pénteken indul a Szentendrei Nyár idei programsorozata, amely augusztus 29-ig tart a Dunakanyar kapujában.
2010. július 7. szerda 09:50 - HírExtra
A szervezők idén is az igényes, egyben szórakoztató programokra, valamint a változatosságra helyezték a hangsúlyt. Kiss Zsuzsa, a Szentendrei Teátrum és egyben a nyári programsorozat sajtóreferense az MTI-nek igazi ínyencségként emelte ki Peter Pavlac szlovák szerző Dolcsaja vita című darabjának magyarországi bemutatóját. A szlovák szerző tragikomikus, groteszk darabja, amelyet Parti Nagy Lajos magyarított, a szocializmus keretei között, a hatalom árnyékában virágzó szovjet édes életet mutatja be Brezsnyev lánya, Galina Brezsnyeva történetén keresztül. A főszerepet Csákányi Eszter játssza.

Látható lesz Szentendrén a POSZT szakmai zsűrije által legjobbnak ítélt előadás is: a Fodrásznő egy fiatal orosz szerző, Szergej Medvegyev drámája, amelyet a debreceni Csokonai Színház hoz el Szentendrére. A darabot négy Kárpátaljáról elszármazott művész, Szűcs Nelli, Trill Zsolt, Tóth László és Kristán Attila tolmácsolásban láthatja a közönség - mondta a sajtóreferens.
Szintén mai orosz drámát állított színpadra a Centrál Színház: Vaszilij Szigarjev Guppi című darabjának három szereplője, Györgyi Anna, Bán János és Csuja Imre egy megromlott házasság színét és visszáját mutatja meg a közönségnek.

A Szentendrei Nyár több mint másfél hónapja alatt látható lesz még Neil Simon Női furcsa pár és Rideg Sándor Indul a bakterház című vígjátéka, Tolcsvay László Mária evangéliuma című rockoperájának oratórikus változata, a Magyar Állami Népi Együttes Pannon freskó című táncjátéka, az olasz Gruppo Amarcord Kétfilléres operája és Marivaux A szerelem diadala című komédiája is. A darabokban olyan színészeket láthat a MűvészetMalom közönsége, mint Eperjes Károly, Hűvösvölgyi Ildikó, Máté Gábor, Szirtes Ági, Bezerédi Zoltán vagy Ivancsics Ilona.
Kiss Zsuzsa a zenei kínálatot sorolva megemlítette a Prímástalálkozót, amelynek szólistái a dzsessz, a világzene és a rock világából érkeznek. Július 24-én Dresch Mihály, Balogh Kálmán és Both Miklós azt mutatja be, mely tájegységek zenéi késztették őket arra, hogy a népzene felé forduljanak.

Sokak számára ismeretlen világot hoz el Szentendrére a Szászcsávási zenekar; az erdélyi kisközség cigányzenészei több generációra visszamenően a környék leghíresebb muzsikusai, akik a hagyományos erdélyi vonós tánczenét játsszák.

A Szentendrei Nyár zenei programjában szerepel Szvorák Katalin, Szalóki Ági, a Borbély Műhely, a Csík Zenekar, a Vujicsics Együttes, valamint az egyiptomi és az indiai cigányság dallamkincséből válogató Mitsoura is.

A gyerekeket vasárnaponként többek között Csákányi Eszter, a Trambulin Színház, a Kaláka és az Alma együttes szórakoztatja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását