2024. április 26. - Ervin

Gyurcsány haverokkal készül privatizációra?

A Fidesz szerint a miniszterelnök "az általa jól ismert és kipróbált üzleti partnerek bevonásával" akarja megvalósítani az MVM feldarabolását és privatizálását - mondta Balsai István, az ellenzéki párt szakpolitikusa pénteki sajtótájékoztatóján, utalva ar
2008. május 9. péntek 18:48 - Hírextra
Mint mondta, az MVM teljes vezetését lecserélik egy fő kivételével, és sajtóhírek szerint Lengyel Gyula lesz a cég új elnöke.

A Fidesz Lengyel Gyula személyét azért kifogásolja - folytatta Balsai István - mert 13-14 évvel ezelőtt, egy olyan, "szerencsére kudarccal végződő" üzletben akart részt venni az MVM akkori vezetőjeként, amelynek eredményeképpen a két magyarországi olajtározó kizárólagos állami tulajdonból a Gyurcsány Ferenc és anyósa, Apró Piroska érdekeltségi körébe tartozó cég tulajdonába ment volna át, óriási hasznot eredményezve.

Balsai István úgy fogalmazott: ez nem volt sikeres üzlet, de arra mindenképpen jó, hogy a minden támogatottságot elvesztett miniszterelnök "az általa jól ismert és kipróbált üzleti partnerek bevonásával" megvalósítsa az MVM feldarabolását és privatizálását.

Mint mondta, 1995-ben Gyurcsány Ferenc még nem politizált, hanem "vásárolt", többek között a balatonőszödi üdülőt és a Motimot, és ez az időszak, amikor anyósa, Apró Piroska rövid ideig Horn Gyula kabinetfőnöke, majd az MVM akkor vezérigazgatójának, a most ismét kinevezni kívánt Lengyel Gyulának lesz a tanácsadója.

Balsai István szerint ekkor a Gyurcsány Ferenc és anyósa érdekeltségi körébe tartozó Altus minden szakmai referencia nélkül a Lengyel Gyula vezette MVM-mel közösen létrehozta a Fortus Rt-t, azzal a céllal, hogy megszerezze a Százhalombattán és Tiszapalkonyán akkor felépült két nagy olajtározót. Hozzátette: ha az ÁPV Rt. akkori elnöke, Kovács Árpád - a Állami Számvevőszék jelenlegi vezetője - nem akadályozza meg a tranzakciót, akkor az Altus 9 milliós befektetéssel 120 milliós nyereséghez jutott volna.

A fideszes politikus hangsúlyozta: a miniszterelnök két, egymással nem konkuráló céggé kívánja szétszedni a MVM-et, így nem állja meg a helyét az az érvelés, miszerint azért kell az MVM-et feldarabolni, hogy a monopolhelyzet megszűnjön. Mint mondta, az MVM továbbra is az energiabeszerzésért felel, a Mavir pedig a hálózatért, így ez a két cég nem lesz egymás konkurenciája.

Szerinte a cél valójában az, hogy a privatizáció segítségével ma még nem ismert befektetőknek átjátsszák az ország utolsó stratégiai fontosságú, állami tulajdonban lévő cégét. Szerinte a miniszterelnöknek ez a magatartása abba a több éves folyamatba illeszkedik, amelyben az országot a saját részvénytárságaként kezeli.

Arra a felvetésre, hogy miniszterelnök szerint a tervezett lépések miatt csökken majd az áram ára, Balsai István azt mondta: lehet, hogy a világ normális országaiban a piacnyitás ezt eredményezi, azonban Magyarországon eddig nem tapasztalta ennek a jeleit, hiszen sem a telefonszolgáltatók, sem a biztosítótársaságok nem csökkentették áraikat a monopolhelyzet megszüntetése után.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Ozmium
2008. május 10. 06:54
Balsai képviselő úr! Ezt is kibogozná a közvélemény számára?

"Nem csak az annak idején kifizetett megrendelések miatt kerül milliárdnál is több pénzbe az államnak az Orbán-kormány országimázs-beszállító párosa, az Ezüsthajó Kft. és a Happy End Kft.

Miután utóbbit pontosan 925 millió forint adótartozást maga mögött hagyva számolták föl nemrégiben (HVG, 2008. február 29.), az 1998-2002-es fénykorban szintén a Wermer András-Káel Csaba kettőshöz kötött Ezüsthajóról pedig a múlt hét végén derült ki: hatodik helyezett az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) március végi állapotot tükröző, cégek esetében 100 millió forintnál több adóval 180 napnál régebben tartozó adósok listáján (magánszemélyeknél az összeghatár 10 millió forint).

Az Orbán Viktor exminiszterelnök külföldi utazásait 586 millió forintért rögzítő, a Bánk bán és a Hídember kultuszfilmeket gyártó s a köztévének egyebek mellett a Nem jogerős című műsort beszállító Ezüsthajó Várnai Tamás és Tóth Sándor érdekeltsége kötelezettségállománya 145,5 millió forint volt 2006-ban, amellyel a beszállítóknak voltak adósok. Igaz, az Ezüsthajó korábban is rugalmasan kezelte az adószabályokat, a Káel rendezte, s Wermer produkciós irányításával készült Bánk bán statisztái például rendszeresen zsebbe kapták a túlóradíjat."
/HVG 2008-05-09 Rádi Antónia/ Köszönet a cikk irójának!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását