2024. július 16. - Valter

Fokozott ellenőrzést rendelt el a fővárosi rendőrfőkapitány

Fokozott ellenőrzést rendelt el a főváros területén péntekre Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány annak érdekében, hogy időben ki tudják szűrni azokat, akik meg akarják zavarni a békés demonstrációkat - közölte a rendőrség az MTI-vel.
2008. május 9. péntek 14:07 - Hírextra

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) felkészült a péntekre bejelentett rendezvények biztosítására, a biztosításban a szükséges létszámú rendőri erő vesz részt - olvasható a közleményben.

Péntekre több szervezet is bejelentett demonstrációt Budapesten. A kirekesztés elleni fellépés a célja az MSZP esti, Békenap elnevezésű rendezvényének, amelyet a pesti Duna-parton tartanak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök részvételével. A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 a Batthyány téren megemlékezést, a Vértanúk terén és a Szabadság téren pedig demonstrációt tart. Az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete a Vértanúk terén tart demonstrációt.
A BRFK emlékeztetett arra: a rendőrség a közbiztonságot veszélyeztető cselekmények megelőzése, megakadályozása érdekében "nyilvános helyen vagy a közterület kijelölt részén" az oda belépőket vagy az ott tartózkodókat igazoltathatja, ennek érdekében épületet, helyszínt, csomagot és járművet átvizsgálhat.

A rendőrség a rendezvény vagy a közlekedés biztonságát, a közterület rendjét veszélyeztető jogellenes cselekmény megelőzése, megakadályozása érdekében átvizsgálhatja a meghatározott területre belépők és az ott tartózkodók ruházatát és járművét. A közbiztonságra veszélyt jelentő anyagokat, eszközöket lefoglalhatja, illetve megtilthatja azok bevitelét a rendezvény helyszínére. Az őrizetlenül hagyott, a közbiztonságra veszélyt jelentő tárgyakat pedig szükség esetén az elvárható gondossággal eltávolíthatja, megsemmisítheti.

A fokozott ellenőrzéssel lehetőség nyílik arra, hogy a gyanús, feltehetően bűncselekményt vagy szabálysértést elkövetni szándékozókkal szemben a rendőrség intézkedjen. Az ellenőrzés célja kizárólag az Alkotmányban biztosított gyülekezési jog szabad gyakorlásának biztosítása, a rendezvényeket megzavarni kívánó személyek kiszűrése, és a jogellenes cselekményeket elkövető személyek előállítása - írták a közleményben.
Megjegyezték: a BRFK mindent megtesz annak érdekében, hogy a fokozott ellenőrzés a békésen demonstráló állampolgárokat ne zavarja.

A rendőrség az MSZP rendezvényének lebonyolítása érdekében pénteken 10 órakor lezárta a pesti alsórakpartot a Roosevelt tér és Jászai Mari tér között, valamint a Széchenyi felső rakpartot a Roosevelt tér és a Kossuth tér között; a lezárás éjfélig szól. Tilos lesz megállni továbbá a Miniszterelnöki Hivatal előtti parkolóban és a Zoltán utca mindkét oldalán a Nádor utca és a Szabadság tér között.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását