2024. április 28. - Valéria

Az ok, amiért irtózunk a vértől

Minden hatodik-hetedik ember irtózik, sőt: rosszul lesz a vér látványától. Egy angol pszichiáter szerint ez ősi reflex, a vadállatok által megtámadott elődünk igyekezett magát holttá tettetve menekülni, s ehhez a szervezete vérnyomás-eséssel, majd ájuláss
2008. május 9. péntek 10:33 - Hírextra

A balesetekhez érkező orvosok sokszor megdöbbenve tapasztalják, hogy a balesetet szenvedő autós épen maradt társa nem képes segíteni az erősen vérző sérültön. Sőt, előfordul, hogy mellette fekszik dermedten, pedig nincs komoly baja. Mások viszont - avval sem törődve, hogy nyakig véresek lesznek és tönkremegy a ruhájuk -, képesek ügyesen elszorítani a baleset áldozatának akár a vért spriccelő ütőerét is.

Az egyénileg eltérő viselkedés okát a londoni Pszichiátriai Intézetben kutató Isaac Marks abban látja, hogy a gyermekek egyharmada megrémül a vér látványától, de felnőve már igyekszik leküzdeni a félelmét. Ám a felnőttek 15 százaléka még egy szimpla vérvétel esetén is rosszul lesz, akár el is ájul a vér és a sérülések látványától. Megállapította, hogy mindez a hajlam a vasovagalis (vagyis az érrendszerünk bolygóidegeire ható) eredetű és részben az emberiség korai fejlődési szakaszából származhat.

Feltételezi, hogy annak idején amikor egy hatalmas ragadozó (medve, tigris) támadt a primitív emberre és kicsordult a vére, az áldozat megmenekülhetett, ha halottnak tetette magát. Remélhette, hogy az állat,- vagy egy másik embertársa - halottnak vélvén őt, már békén hagyja. A vér látásától megrémülő mai emberekben újraéled ez a megmaradt reflex. Leesik a vérnyomásuk, lelassul a pulzusuk, ezért a lábaikba áramlik a vér, s kevés jut belőle az agyukba. Olyannyira, hogy az agy oxigénellátása csökken, mire bekövetkezik az émelygés, szédülés, sőt az eszméletvesztés.
Ez azonban nem mindig baj. Ha például egy ilyen illető valamilyen baleset vagy támadás következtében maga kezd el vérezni, s ettől a látványtól lesz rosszul, az ájulása akár életmentő is lehet, hiszen a csökkent vérnyomással kevesebb vér távozik a szervezetből.

A new-yorki Weill Cornell Medical Centerben kutató Alan Manevitz pszichiáter pedig azt állítja, hogy a vérfóbia, a vértől irtózás leküzdhető. Számos, később sikeressé vált sebészről megtudta, hogy orvosi tanulmányai kezdetekor még gondjai voltak a véres műtéteknél. Azt is megfigyelte, hogy ha a vérvételnél elájult pácienst pszichiátriai eszközökkel sikerült kigyógyítani a vérfóbiájából, később sokkal együttműködőbben viselkedett komolyabb műtétei esetén is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását