2024. április 25. - Márk

A szovjet időket idézik

Szakértők szerint a szovjet időket idézi a moszkvai díszszemle, Oroszország meg akarja mutatni, hogy újra a világpolitika aktív résztvevője. Sz. Bíró Zoltán, az MTA Történettudományi Intézetének főmunkatársa és Deák András, a Magyar Külügyi Intézet tudomá
2008. május 9. péntek 10:09 - Hírextra

A két szakember kiemelte: a díszszemlének szimbolikus jelentése van, azt próbálja megmutatni, hogy Oroszország újra nagy és erős, nem fél senkitől. Az orosz hadikiadások azonban még mindig töredékét jelentik az amerikainak - tették hozzá.

Sz. Bíró Zoltán emlékeztetett: az utolsó ilyen nagyszabású, a haditechnikát a város szívében felvonultató díszszemle 1990 májusában, a Szovjetunió összeomlása előtti utolsó évben volt. Ez is azt mutatja, hozzá kell szokni, hogy Oroszország visszanyerte valódi szubjektivitását a nemzetközi politikában, nem történnek vele a dolgok, hanem maga is jelentős alakítója akar lenni a folyamatnak - húzta alá.

Deák András szerint az oroszokat nem érdekli, hogy a régi időkre emlékeztethet a díszszemle. Az orosz nagyhatalmiság ugyanis mindig is azt jelentette, hogy egy kicsit szembe mennek a világgal. Most is megvan ez az izolációs sajátosság, merik vállalni, hogy egyedül maradnak egy-egy kérdésben - tette hozzá.

A szakember ugyanakkor rámutatott: Oroszországnak nincs más választása, mint hogy erős hadserege legyen. Ezt egyrészt geopolitikai helyzete indokolja, a nagyszámú kisebbség miatt ugyanis az ország bármikor széteshet, ráadásul a szomszédságában is olyan államok vannak, mint Irán, vagy Kína. Másrészt országon belüli elvárás is, hogy egy nagyhatalomnak nagy hadserege legyen - hangsúlyozta Deák András.

Az oroszok most 20-30 éves lemaradást próbálnak behozni a katonai fejlesztésekkel. Az erre költött összeg azonban töredéke az amerikainak a maga évi 50-60 milliárd dollárjával. Ez azt jelenti, hogy az európainál erősebb, az amerikainál gyengébb az orosz hadsereg - tette hozzá.

Deák András szerint a katonai ipar fejlesztése nem azt jelenti, hogy Oroszország agresszív és hódító akar lenni. Vlagyimir Putyin gyakran hangsúlyozza, hogy a fegyverkezés terén Oroszország nem akar a Szovjetunió hibájába esni. Mindez persze nem jelenti azt, hogy nem kell félni Oroszországtól, de nyomós ok nélküli katonai agressziótól nem kell tartania Európának - emelte ki a szakértő.

Sz. Bíró Zoltán is úgy vélte: nem kell félni Oroszországtól, nincs még arra jel, hogy direkt fenyegetést jelentsen, de kétségtelen, hogy az ország olyan partnerként jelent meg, amely határozottabban képviseli saját érdekeit, s ha kell, az összeütközést is vállalja.

Az elemző rámutatott, hogy az energetikából származó bevételek teremtik meg az orosz katonai fejlesztések alapját. Az energiát azonban egyelőre nem használja fegyverként Oroszország, kivétel ez alól a FÁK-térsége - tette hozzá.

Deák András sem hisz az energiafegyverben. Oroszország "fényévekre van" a közel-keleti államoktól ebben a kérdésben - fogalmazott a szakember.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását