2024. április 28. - Valéria

Kokain a Póban

A kokain legveszélyesebb alkotójából évente négy kilónyi kerül a Pó folyó vizébe - állapították meg olasz kutatóvegyészek, akik ebből a drogfogyasztók számára is következtetni tudnak.
2008. május 8. csütörtök 09:20 - Hírextra
A települések csatornahálózatából a szennyvíztisztítókba áramló folyadéknak csak 95 százaléka víz, a többi különféle hulladék, olykor életveszélyesen szennyező anyag. Zömük már az első szűrőrendszeren fennakad, ám van, amit csak bonyolult vegyészeti úton lehet kivonni, hogy aztán a tisztított vizet élővizekbe vezessék, vagy öntözésre használhassák. A szennyvízbe kerülő kábítószerek hatására még nem eléggé figyel a világ, ezért világszerte kutatják kiszűrésük lehetőségét.

A szennyvíztisztító berendezések első szűrőjén a nem oldott anyagok akadnak fenn, amelyek között akad papírpelenka, döglött patkány, műanyagzacskó, műfogsor, nyakék is. Az ürülék már oldódik és számos baktériumot is tartalmazhat, így például vese- és májgyulladást okozó sztreptokokkuszokat, kólibaktériumokat, s számos fertőzés kórokozóját. Nemcsak az egészségügyi intézményekben, de a magánháztartásokban is sokszor a vécébe dobják a nem használt, lejárt, kanalas vagy tablettás orvosságokat. A vizelettel a fogamzásgátlók is a szennyvízbe jutnak.

A legváltozatosabb vegyi anyagokat tartalmazzák a mosó, mosdó, testápoló kozmetikai szerek, amelyek a szépészeti műveletek során árasztják el a kádak lefolyóit. Azt pedig, hogy az ipari üzemekből hányféle vegyi anyag vagy használt olaj ömlik a szerelőműhelyek padló-lefolyóiba, még a csatorna-karbantartók sem tudják számba venni, s csak valamivel könnyebb felsorolni azokat a gyomirtó, vagy rovarirtó szereket, amelyek mezőgazdasági földekről, üzemekből mosódnak a csatornahálózatba.

Egészen a legutóbbi időkig elkerülte a környezetvédők figyelmét, hogy a lebukástól, rajtaütéstől tartó drogfogyasztók és -futárok is előszeretettel húzzák le a vécébe a kábítószert, ha veszélyt szimatolnak. De a szervezetükből az elfogyasztott drog is ugyanoda ürül. Ennek a rendkívüli veszélyességére matattak rá a minap a milánói Farmakológiai Intézetben kutató környezetvédő vegyészek, Ettore Zuccato és Roberto Fanelli. A Pó folyó vizét analizálva azt állapították meg, hogy évente négy kilogramm benzoilecgonin kerül a vízbe. Ez az anyag a kokain legveszélyesebb hatóanyaga, és ezt a mennyiséget 40 ezer dózis tartalmazza. Ebből visszakövetkeztetve jelentették ki, hogy a Pó vízgyűjtő területén élők közül a másfélmillió 15-35 év közötti fiatal 2,7 százaléka már kokainfogyasztó.

Másik adat a világszerte felgyorsult drog-használat vizsgálatáról. Az amerikai SAMHSA rövidítésnevű intézmény országos drogkutató programja során azt állapította meg, hogy 15 millió amerikai számítható a kábítószer rabjának, s közülük 2,4 millióan kokainnal, háromnegyed millióan pedig a még veszélyesebb metafetaminnal élnek. Vizsgálódásukban ugyancsak alkalmazták a települési szennyvizek elemzését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását