2024. április 27. - Zita

Több százan a tiszalöki arborétumban

Több százan keresték fel a hétvégén a tiszalöki arborétumot - tájékoztatta a helyszínen Nagy Annamária, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) sajtóreferense vasárnap az MTI-t.
2008. július 20. vasárnap 16:22 - Hírextra

Elmondása szerint hét közben is sok látogatója van a mintegy 140 fafajt magában foglaló 31 hektáros arborétumnak, de legtöbben hétvégeken keresik fel a Tisza mentén húzódó parkot.
Sokan kíváncsiak a Tisza szabályozásának múlt év őszén, az arborétum közepén felállított emlékművére is.

A kalandos sorsú szobrot, Vígh Tamás szobrászművész Vásárhelyi Pált ábrázoló bronz alkotását különleges környezetben, két fél karéj gát között helyezték el, a gát tetején pedig az Alföld népét ábrázoló, mészkőből készült kubikos alakok vannak.

A szoboregyüttes reprezentálja a Tisza szabályozásával összefüggő műszaki tudást és a fizikai munkát - magyarázta Nagy Annamária.

Emlékeztetett rá, hogy 1967-ben Tiszadobon már állítottak szobrot Vásárhelyi Pál emlékére. Akkor pályázott a szobor elkészítésére Vígh Tamás szobrászművész is, de a lendületes, modern szoborterv akkor nem nyerte el a kor ítészeinek támogatását.

A kisplasztikában elkészített szobortervet 1999-ben fedezte fel egy vízügyi mérnök, s Nagy Annamária szerint már akkor megfogalmazódott a gondolat, hogy eredeti nagyságában is elkészítsék a lendületes, modern alkotást.

Az alkalmat végül a Vásárhelyi terv újraindítása jelentette, s ma már a tiszalöki arborétumban bárki megnézheti Vásárhelyi Pál szobrát, a Tisza szabályozásának emlékművét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását