2024. május 3. - Tímea, Irma

Portugál Filmhét az Örökmozgóban

Öt játékfilmet és egy rövidfilm-összeállítást láthatnak az érdeklődők a május 19-én kezdődő Portugál Filmhét keretében a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban - közölte a mozit működtető Magyar Nemzeti Filmarchívum csütörtökön az MTI-vel.
2008. május 8. csütörtök 14:49 - Hírextra
A Magyar Nemzeti Filmarchívum és a portugál nagykövetség által szervezett filmhéten levetítik Tiago Guedes és Frederico Serra közös munkáját, a Szellemházat, melynek hőse Oliveira Monteiro biológia professzor, aki népes családjával Lisszabonból üknagybátyja egykori vidéki házába költözik. A falu idős papja még ördögűzéseket tart, mások spiritiszta szeánszokat. Legendák keringenek a Gonosz különböző megjelenéseiről. Mindezeket az Oliveira Monteiro család babonáknak véli, aztán ők is elkezdenek szellemeket látni, furcsa hangokat hallani.

Az Örökmozgó műsorra tűzi Teresa Villaverde alkotását, a Kábulatot is. A film Szonya megpróbáltatásiról szól: a lány Szentpétervárról indul szerencsét próbálni Európába. Papírok nélkül egy autószerelő műhelybe kerül takarítónak valahol Németországban, majd egy férfi magával csalja és eladja lánykereskedőknek, akik prostitúcióra kényszerítik.

Joao Canijo Fattyú című mozgóképe egy fojtogató atmoszférájú portugál faluban játszódik, ahol Lúcia a saját apja özvegyeként jár-kel. Fenyegető némasága örök figyelmeztetés apja gyilkosainak: bosszút fog állni rajtuk. A fegyvere a bátyja lesz, akit kész szexuálisan is kielégíteni, hogy rábírja terve végrehajtására.

A programban szerepel Jorge Queiroga A felhőkön túl című produkciója, melyben egy tízéves kisfiú a nagyapjához utazik vidékre. Mivel apja a születésekor meghalt, az idős ember elhatározza, bevezeti unokáját a férfivilágba.

A portugál filmek rajongói Margarida Cardoso Ványa bácsi portugál színpadon című rendezésével a lisszaboni nemzeti színház kulisszái mögé tekinthetnek be. Nem szokás filmes stábot színházi próbákra beengedni, így ez egy kivételes alkalom, hogy a kamera is követhette a darab megszületésének folyamatát.

A rövidfilmekből összeállított válogatás a portugálok hétköznapjaiba, mindennapi életébe, aktuális problémáiba nyújt betekintést. A harmadik alkalommal tartandó portugál filmhét május 26-án zárul az Örökmozgó Filmmúzeumban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását