2024. április 28. - Valéria

A vallás politizálás ellen

Az amerikai evangéliumi keresztények vezetőinek egy csoportja szerdán kiáltványban szólított fel a vallás politizálása ellen és óvott attól, hogy a keresztények a politikai harcok "hasznos idiótáivá" váljanak.
2008. május 8. csütörtök 14:46 - Hírextra
Minden negyedik nagykorú amerikai az evangéliumi keresztény hit követőjének vallja magát, s ez nagy kereszt egy olyan országban ahol a politika és a hitélet gyakran összekeveredik. A evangéliumi egyházak konzervatív tagjai például a Republikánus Párt bázistámogatóinak számítanak.

Ez a fejlemény azonban egyre nagyobb hullámokat ver, és ezt jelzi a szerdán közzétett Evangéliumi Keresztény Kiáltvány (Evangelical Manifesto) is, amely síkra szállt a hitélet politizálása ellen:
"A keresztények a politikai spektrum mindkét oldaláról, jobb- és baloldalról egyaránt elkövették azt a hibát, hogy politizálták a hitet. Ezzel a hit elveszti a függetlenségét, az egyház a +rezsim templomává+ válik, a keresztények pedig egyik vagy másik párt +hasznos idiótái+ lesznek, és a keresztény hit a legtisztább formájában ideológiává válik" - figyelmeztetett a manifesztum.

A kiáltványt főként az evangéliumi kereszténység olyan vezetői írták alá, akik az egyház központi irányzatához tartoznak, így Leith Andersson, a 30 milliós hívőtábort tömörítő Evangéliumi Keresztények Nemzeti Szövetségének (NAE) elnöke, Mark Bailey, a Dallas Teológiai Szeminárium elnöke és David Gushee evangélikus akadémikus és író.

A hetven aláíró többsége már a George W. Bush elnök 2004-es újraválasztási kampányának egyházi támogatását is élesen bírálta.

A "vallásos jobboldal" vezető konzervatív alakjainak aláírása nem szerepel a dokumentumon.
Az Erkölcsi és Közéleti Politikai Központ (Ethics and Public Policy Center) alelnöke szerint azonban miközben a kiáltvány "az evangéliumi keresztény mozgalom érettségének jele" és "fontos teológiai dokumentum", nem lehet komoly politikai hatása.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az evangéliumi keresztények egyre nagyobb számban nyitottak a szélesebb rétegeket érintő társadalmi kérdésekre, és a Demokrata Párt elnökjelöltségre pályázó személyiségei, Hillary Clinton, valamint Barack Obama meg is próbált híveket toborozni közülük. Az elemzők szerint azonban többségük jobb-közép beállítottságú, és továbbra is ellenzik például az abortuszt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását