2024. május 16. - Mózes, Botond

Művészek a méltánytalan kilakoltatás ellen

2008. május 5-én reggel 9-kor a nyolcadik kerületben egy háromgyerekes családanya kilakoltatására került sor. A rutin eljárást azonban megnehezítette öt fiatal művész, akik tiltakozó akciót szerveztek. Ugyanis méltánytalannak vélték a kilakoltatást, és a
2008. május 8. csütörtök 12:18 - Hírextra
Lakatos Rózának, februárban leégett otthona, az önkormányzat által kiutalt Kisfaludy u. 10-12-ben található ingatlan. Takács Gábor VIII. Kerületi alpolgármester szerint, amennyiben egy önkormányzat által kiutalt lakás sajnálatos baleset miatt lakhatatlanná válik, az önkormányzatnak másik lakást kell biztosítania. Ez azonban nem történt meg, így Lakatos Róza illegális lakásfoglalóként volt kénytelen beköltözni az ugyanebben az épületben található helyiségbe, amelyet hétfőig jogerős határozat alapján el kellett volna hagynia.

Mivel a gyerekek nem kerülhetnek utcára, a gyámügy munkatársai is megjelentek a helyszínen. Rózának korábban nem ajánlottak fel elhelyezést családok átmeneti otthonában – a kerület nem is tart fenn ilyen intézményt, így a család szétszakításának veszélye is felmerült, amely a gyermekvédelmi törvény szerint nem történhet meg szociális okokból. Itt azonban más probléma nem volt, mivel a gyerekek iskolájának gyermekvédelmi felelőse, Nyári Pál szerint kizárólag az asszony által biztosított gondozásnak, nevelésnek köszönhető, hogy a két nagyobbik gyerek – a szociális körülményeik ellenére – jó tanulók. Róza legkisebb, fogyatékkal élő gyermeke pedig speciális gondozást, 24 órás felügyeletet igényel, amit az asszony szintén lelkiismeretesen ellát. Mivel az asszony félt, hogy elveszik a gyerekeit, azt nyilatkozta, testvérénél megoldott a gyerekek elhelyezése.

A méltánytalan kilakoltatás ellen tiltakozott Balogh Rodrigó ENSZ és Junior Prima díjas művész és négy társa: Mózes Balázs, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, Jászberényi Gábor, ENSZ-díjas színész, Tóth Bernadett, szociológus és Polgár Tamás, színész. Ők a rendőrség felszólítására sem voltak hajlandóak elhagyni az ingatlant, hanem Lakatos Rózával szolidaritást vállalva a helyiségben maradtak. A rendőrség végül az asszonyt és az öt tiltakozót előállította, és a kerületi fogdába vitte, ahol személyenként negyvenezer forint bírságot szabtak ki rájuk. Az asszony jogi képviseletét ellátó Roma Parlament jogásza nem jelent meg a kilakoltatáson. Az Üggyel jelenleg az Ombudsmani Hivatal foglalkozik.

Balogh Rodrigó a RomaPage kérdésére elmondta, hogy akciójukkal az önkormányzatok jogérvényesítésének és a szociális rendszer tehetetlenségének súlyos következményeire akarták felhívni a közvélemény figyelmét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását