2024. május 19. - Ivó, Milán

Fico szerint sikeres volt

Fico sikeresnek találta a magyar-szlovák találkozót, mert a feleknek lehetőségük volt véleményt cserélni a vitás kérdésekben.
2009. szeptember 14. hétfő 07:05 - HírExtra
"Nem győzelemről vagy vereségről van szó, nem is így értelmeztük" - jelentette ki a szlovák miniszterelnök a pozsonyi közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában. A nyelvtörvény kérdésében eltért a magyar és a szlovák vitapartnerek véleménye. Fico az EBESZ kisebbségügyi főbiztosára hivatkozva azt állította, hogy a jogszabályon semmit sem kell változtatni, és szerinte a nyelvtörvény elleni dunaszerdahelyi tiltakozáson becsapták és félrevezették a résztvevőket.

Ivan Gasparovic szlovák államfő közölte: "Az érvek terén erősebbek vagyunk a magyar félnél. Olyan eredmény született, amelyet az Európai Unió is meg tud érteni". Gasparovic azt mondta: a visegrádi államfők hét végi sopoti találkozóján az volt az érzése, hogy a résztvevők "megértették Szlovákia helyzetét és a magyar fél pozícióját".

"Mérsékelten optimista vagyok. Látom, hogy tovább lehet lépni, de más, eltérő véleményeket is hallani" - vélte Bugár Béla, a Híd-Most párt elnöke, a vita harmadik résztvevője. Hangsúlyozta: most az a fontos, hogy a szécsényi találkozón elfogadott megállapodásokat teljesítsék.

Gasparovic szerint a magyar politikusoknak tudomásul kell venniük, hogy Szlovákiában az ő partnereik az állam hivatalos képviselői, s "nem a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) kemény magja".

"A törvény nem egyértelmű, ezért ne csodálkozzanak a tiltakozásokon" - mutatott rá Bugár. Felrótta a kormányfőnek: hiba volt, hogy a nyelvtörvény-módosításkor a kabinet nem egyeztetett a kisebbségekkel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását