2024. április 24. - György

Kiss Péter a Gesztenyéskertben

Ez a nap Európa ünnepe minden demokratikusan gondolkodó ember számára - mondta Kiss Péter a II. világháború befejezésének napja alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, az antifasiszta emlékműnél a Gesztenyéskertben.
2008. május 8. csütörtök 22:41 - Hírextra
Nem pusztán azért ünnepel ma az egész demokratikus világ, mert ezen a napon fejeződött be 63 éve a történelem legpusztítóbb háborúja Európában, hanem azért is, mert az Európai Unió mindazzal szemben jött létre, ami annak idején történt - fogalmazott a kancelláriaminiszter.

Hangsúlyozta: mára nézve is vannak óriási következményei az akkori győzelemnek, mindenekelőtt az, hogy a fasizmus semmilyen formája nem legalizálható.

Arról is beszélt, hogy a fasizmus mérge maradandó károkat okozott, ma is vannak közöttünk olyan emberek, akikben nagyobb a fogékonyság az ordas eszmék, mint a humanizmus iránt - mondta. Hozzátette: vannak közöttünk olyanok, akik hatalmi-politikai céljaik érdekében semmilyen eszköztől nem riadnak vissza. Ők azok, akik miatt ez a nap még ma sem lehet felhőtlen örömünnep - mondta Kiss Péter.

Az ünnepségen Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke javasolta, hogy ezt a napot Magyarországon is nyilvánítsák ünneppé, munkaszüneti nappá, mint Európa oly sok országában.

Az ünnepség végén az emlékműnél elhelyezték a megemlékezés koszorúit, virágait.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását