2024. május 8. - Mihály

Két hét alatt két díj

A Németországban élő Illés Márton fiatal magyar zeneszerző és pianista szerencsésnek tartja magát, hogy két hét alatt két kitüntetést is kapott - mondta telefonon Karlsruhéból az MTI-nek azután, hogy szerdán Mainz város és a Schneider-Schott zeneműkiadó i
2008. május 8. csütörtök 17:57 - Hírextra
Több mint fél évvel ezelőtt fölkérést kapott, hogy küldjön be partitúrákat és hangzóanyagot szerzeményeiből a Schneider-Schott zeneműkiadónak. Azt azonban nem tudja, hogy kik jelölték a díjra, csak a végeredményről értesítették.

Illés Márton 33 éves, Győrben végezte alap- és középfokú zenei tanulmányait, majd Zürichben tanult zongoraszakon, Bázelben pedig zeneszerzést hallgatott. Karlsruhéban, a német kortárs zenei központban, a Zeneművészeti Főiskolán zeneszerzésből diplomázott és ma ott tanít zeneelméletet.
Mint a művész elmondta, két héttel ezelőtt Münchenben szintén kitüntették, az Ernst von Siemensnek, a világ egyik legnagyobb zenei alapítványának három zeneszerzői díja közül az egyiket ő kapta. A másik kitüntetett Dieter Ammann Svájcból, a harmadik pedig Wolfram Schuring Ausztriából.

Az életműdíjat Anne-Sophie Mutter hegedűművész vehette át. A Rheinfeldben született virtuóz hegedűjátékos karrierje 1976-ban a Lucerne-i Fesztiválon kezdődött, majd Herbert von Karajan vezényletével debütált Salzburgban 1977-ben, s azóta meghódította Európa, Ázsia és az Egyesült Államok nagy hangversenytermeinek közönségét. Anne-Sophie Mutter nemcsak a klasszikus szerzők darabjait játssza, hanem kortárs szerzők neki komponált műveit is, így Henri Dutilleux, Sofia Gubaidulina, Witold Lutoslawski, Krzysztof Penderecki, André Previn és Wolfgang Rhim szerzeményeit.

Illés Márton elárulta az MTI-nek, hogy nagy honvágya van, s amint teheti, meglátogatja szüleit Győrben. Különben sokat dolgozik, életében most a zeneszerzésen van a fő hangsúly. Szeretné, ha Magyarországon is jobban megismernék. Többször föllépett a Fészek Klubban, a Lázár Eszter szerkesztette zenei sorozatban és a Magyar Rádió Márványtermében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását