2024. május 5. - Györgyi

Kiállítás "Magyarország felfedezőjéről"

Kiállítással emlékezik Luigi Ferdinando Marsigli olasz hadmérnök születésének 350. évfordulójára az esztergomi Duna Múzeum. A szerdán nyíló tárlaton bemutatják mindazt a munkát, melyet a török kiűzése után végzett Magyarország feltérképezésével, az állat-
2008. október 6. hétfő 17:58 - Hírextra
"Luigi Ferdinando Marsigli joggal nevezheti magát Magyarország felfedezőjének, ugyanis a 150 éves török megszállás alatt tekintélyes nyugati tudósok nem léptek az ország területére" - méltatta a hadmérnök munkásságát Deák A. András, a múzeum történész-főmuzeológusa az MTI-nek.

Mint felidézte, az olasz gróf 20 évig szolgált a Kárpát-medencében, végigharcolta a törökök elleni felszabadító háborút. A karlócai béketárgyalásokon a császári tárgyalóbizottságban, mint a legalaposabb helyismerettel rendelkező szakértő vett részt a határok megvonásában. Ennek állítanak emléket a határkijelölés során készített térképek és helyszínrajzok.

Marsigli tudós létére nem volt híján a bátorságnak, fogságba esett vízhordó rabszolgaként kémlelte ki a budai vár védelmi rendszerének gyenge pontjait.

A harcok szünetében írta meg hatkötetes művét, a Danubius Pannonico-Mysicus-t, melyben rajzokkal gazdagon illusztrálva írta le a Duna halait, a folyó mentén előforduló madarakat, fosszíliákat, ásványokat. Elsőként végzett a Kárpát-medencében hidrográfiai és meteorológiai megfigyeléseket, még a hópelyhek szerkezetét is lerajzolta.

Térképei pontosságát csillagászati megfigyelésekkel növelte, meghatározta több magyarországi helység földrajzi helyzetét, de írt a római kori emlékekről, és Erdélyben rábukkant a székely rovásírás nyomaira.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását