2024. április 25. - Márk

Rövidfilmek Mozartjai

A Francia Filmnapok újdonságaként az idén díjnyertes rövidfilmekből álló füzér színesíti a hat nagyjátékfilmből álló programot - tájékoztatta Tamás Dorka sajtóreferens az MTI-t.
2008. március 29. szombat 11:02 - Hírextra

A tizenkettedik alkalommal meghirdetett rendezvényt vidéken április 10-21., a fővárosban pedig április 17-20. között tartják. Az idén kilenc városban - Budapesten, Debrecenben, Egerben, Győrben, Kecskeméten, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Szolnokon - láthatják a nézők premier előtt a legújabb francia alkotásokat.

A "Rövidfilmek Mozartjai" című, 136 perces rövidfilmes összeállításban hét, Magyarországon még nem vetített kisfilmet nézhet meg a közönség. Míg az egész estés alkotások a későbbiekben a magyar mozikba kerülnek, a kisfilmek csak a Francia Filmnapok alatt láthatók.

Igazi csemegének ígérkezik A zsebtolvajok Mozartja című alkotás, amely az idén elnyerte a legjobb kisfilmnek járó Oscar-díjat. A filmben két párizsi tolvajt hoz össze a sors egy süketnéma román kisfiúval.

A rövidfilmes programban szerepel még az Ellenállni a remegésnek, amely egy magányos és makacs, furcsa, titokzatos öreg hölgyről szól, A cukortartó második élete című alkotás pedig egy hóbortosnak tűnő öregember hajnali bolyongásait követi.

Az irracionalitás határán játszódó, La difunta correa című film két barátról szól, aki Argentínában eltéved a perzselő sivatag kellős közepén. A Szent-Lakoma sem kevésbé abszurd, hisz november 40-én játszódik. A kabát című gyurma-animációban egy ifjú hölgy egy ócska kabátban édesapját véli megtalálni. A Vasárnap van című kisfilmben a 13 éves Ibrahimot kicsapják az iskolából, ám ő elhiteti apjával, hogy sikeres vizsgával zárta tanulmányait.

A nagyjátékfilmek között főként franciásan romantikus alkotások szerepelnek, illetve egy mókás rajzfilm, A Lucky Luke - irány a Vadnyugat. Az Egyedül nem megy című filmben Audrey Tautou-t és Guillaume Canet-t láthatják a nézők, a Karamell öt különböző korú barátnő életét követi nyomon, míg a Csak egy csók a párkapcsolatok természetét boncolgatja. Francois Ozon Angel című filmje, valamint a Paris (Romain Duris-vel és Juliette Binoche-sal) drámaibb tónusú alkotás.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását