2024. április 28. - Valéria

Békenap - MSZP-s rendezvény a kirekesztés ellen

A kirekesztés elleni fellépés a célja az MSZP pénteki, Békenap elnevezésű rendezvényének, amelyet a pesti Duna-parton tartanak a szocialisták Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök részvételével.
2008. május 8. csütörtök 18:18 - Hírextra

Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke csütörtökön az MTI érdeklődésére elmondta: a rendezvénnyel hagyományt szeretnének teremteni, mert - mint kifejtette - a kirekesztő nézetek jelen vannak és erősödtek az elmúlt egy évben Magyarországon. Ezzel összefüggésben a politikus emlékeztetett arra, hogy először tavaly május 9-én tartották meg a kirekesztés elleni tiltakozásukat szintén a pesti Duna-parton, akkor Békelánc elnevezéssel.

A helyzet tavaly óta romlott, a kirekesztő, szélsőjobboldali megnyilvánulások egyre sűrűbbek és pofátlanabbak. Az ez elleni tiltakozásból hagyományt kell teremteni, a jó érzésű emberek nem adhatják át az utcát a szélsőjobbnak és a felforgatóknak - hangsúlyozta Burány Sándor.
A szocialisták politikusa elmondta: Békenap című rendezvényük szervezésekor ügyeltek arra, hogy ne ismételődhessenek meg a tavalyi megemlékezés eseményei. (Az MSZP 2007-es rendezvényén, melyet a pesti alsó rakparton a Cipők a Duna-parton emlékműnél tartottak, rendzavarók köveket, tojásokat, paradicsomokat dobáltak a miniszterelnök felé, és lehazaárulózták a megemlékezés résztvevőit. Az esemény előtt a Jobbik tartott ellendemonstrációt a Miniszterelnöki Hivatal épülete előtt.)

Burány Sándor a részletekről szólva kitért arra, hogy idén a színpadot az alsó rakpart Parlament előtti részén állítják fel, így elvileg lehetetlenné válik, hogy a felső rakpartról bárki dobálja a résztvevőket. Ezenkívül szigorú biztonsági intézkedések lesznek a megemlékezésen: az alsó rakpartot egy irányból és egy lejáraton keresztül lehet majd megközelíteni, a rendre biztonsági őrök ügyelnek, a szónokokat biztonsági kordonok veszik körül, illetve a rendőrök és a biztonsági őrök már a rendezvény bejáratánál megpróbálják kiszűrni a rendzavarókat.

Úgy szervezzük a megemlékezést, hogy ne legyen lehetőség ellentüntetésre - mondta az MSZP fővárosi elnöke.
Arra a kérdésre, hogy ettől függetlenül számítanak-e egyes ismertebb szélsőjobboldali figurák megjelenésére, Burány Sándor úgy válaszolt: nem, de ezt nem lehet kizárni.
Az emlékezés képei címet viselő filmösszeállítás levetítésével kezdődő rendezvényen Burány Sándor mellett beszédet mond Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke, majd a megemlékezők fáklyákkal a Cipők a Duna-parton emlékműhöz vonulnak, ahol virágokat helyeznek el.

Kérdésre válaszolva Burány Sándor elmondta: az eseményre több mint tízezer embert várnak. A rendezvényen - csakúgy, mint tavaly - a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és az Országos Cigány Önkormányzat is képviselteti magát.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását