2024. május 4. - Mónika, Flórián

Fodor: Mindhárom nagy frakciónak legyen képviselője

Az Európai Parlamentnek (EP) három meghatározó frakciója van, Magyarország nem engedheti meg magának, hogy valamelyikben ne legyen képviselője - mondta pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Fodor Gábor.
2009. május 29. péntek 14:22 - HírExtra
A politikus leszögezte: Európában egyetlen fontos döntés nem születhet a liberálisok nélkül, mert sem a szocialisták sem a konzervatívok nincsenek annyian, hogy önmagukban meghozhassák azokat. Hozzátette: Magyarország szegényebb lenne, ha a három meghatározó tömörülésből bármelyikben is képviselet nélkül maradna.

A politikus a voksolás belpolitikai tétjéről beszélve azt mondta, egy alacsony részvételi arány vagy egy torz eredmény "rendkívül veszélyes folyamatokat indíthat el". Kijelentette: bármely pártról lenne szó, felemelnék a szavukat vele szemben, ha megnyílna annak az esélye, hogy egy politikai tömörülés kétharmados többséget szerezzen a nemzeti választásokon. Hozzátette, hogy az EP-választás viszont a nemzeti választás "egyfajta előszobáját jelenti", mert ha nem is feltétlenül születnek azonos eredmények, az EP-választás egyfajta fokmérőt jelent. Közölte: ma a Fidesznek esélye van a kétharmados többség elérésére az országgyűlési választásokon, amely az ország számára "tragikus következményekkel járhat". Úgy fogalmazott: a magyar demokrácia közel áll ahhoz, hogy egy lényegében egypártrendszer jöjjön létre.

Fodor Gábor azt mondta: húsz évvel ezelőtt az Ellenzéki Kerekasztal résztvevői az egypártrendszer lebontásáért harcoltak. Kijelentette: azért is fontos, hogy minél többen járuljanak jövő héten az urnák elé, mert különben torz eredmény születhet, teret nyerhet a szélsőjobboldal, és kialakulhat az az érzet, hogy egy párt elviheti a választók közel kétharmadát.

A politikus azt mondta, a Fidesz nem deklarálta, hogy ha kétharmad körüli eredményt ér el a parlamenti választáson, akkor nem kíván bizonyos alkotmányos szabályokat megváltoztatni.

Emlékeztetett arra, hogy amikor a szocialista és a szabad demokrata koalíció 1994-1998 között kétharmad fölötti többséggel bírt, akkor deklarálta, hogy kétharmados törvényt ellenzéki párt hozzájárulása nélkül nem változtat meg.

Fodor Gábor kijelentette: azt akarják elérni, hogy ahogy Európában is a liberálisok jelentik a harmadik erőt, úgy ez ugyanígy legyen Magyarországon is.

Kijelentette: az SZDSZ akkor tudja megőrizni ezt a szerepet, ha a választók melléjük állnak, és cselekszenek. Arra kérte a választókat, hogy ezért a lehető legnagyobb számban menjenek el voksolni, és "válasszák a Szabad Demokraták Szövetségét".

Érvként hozta fel, hogy véleménye szerint az SZDSZ az egyetlen párt, amelyik minden hibája mellett az elmúlt húsz évben hol jobban, hol rosszabbul, de képviselte a szabadság és a szolidaritás eszméit, képviselte a demokratikus jogokat, és fellépett a kirekesztés ellen.

Kijelentette: Magyarországon nem juthat komoly politikai pozícióba olyan párt, amely a gyűlöletet és a kirekesztést tűzi a zászlajára, mert ez az országnak is árt.

Arra a kérdésre, hogy az SZDSZ 2007-es tisztújításának ügyében nyolc ember ellen emelt vádat az ügyészség, azt mondta: ezt a kérdést a párt lezárta, mert ezért tartottak új tisztújítást, és bíznak benne, hogy a független bíróság elfogultságmentesen dönt arról, hogy a vádak megalapozottak-e vagy sem.

A kormány új szolidaritási programjának kiszivárgott terve kapcsán azt mondta, hogy azt nem ismeri, és nem is akar olyan kérdésekkel foglalkozni, amelyek egy héten belül megváltozhatnak. Közölte: ők a szociálpolitikában a rászorultsági elvet akarják érvényesíteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását