2024. április 28. - Valéria

Fővárosi vita a vidámpark hitelből történő játékvásárlásáról

Forgalmának és bevételének növelésére 100 millió forintos bankhitellel és 20 millió forintos önrésszel egy új játékot vehet a városligeti vidámpark - erről csütörtökön egy helyszínen kiosztott városvezetői javaslat alapján határozott a Fővárosi Közgyűlés
2008. május 8. csütörtök 18:15 - Hírextra

A Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettesek együttes előterjesztéséből egyebek közt kitűnt, hogy a vásárlási szerződést a vidámpark vezérigazgatója már aláírta, de az csak a cégtulajdonos önkormányzat jóváhagyásával lép hatályba. Tartalmazza az anyag azt is, hogy a 100 millió forintos bankhitelt 2010 júniusától törleszti a park félévente azonos összeggel.

Egy kérdésre a cég új vezérigazgatója közölte, hogy 2015 végéig tart a törlesztési idő.
A vidámpark 120 millió forintért a Twin Flip nevű játékot vásárolja meg. Az eszköz egyszerre 32 szórakozni vágyót emel majd 15 méter magasba és forgatja őket több irányba.
Az MTI kérdésére ezzel összefüggésben a képviselők, köztük Gy. Németh Erzsébet (MSZP) alelnök megjegyezték, hogy a törlesztési teher miatt várhatóan a következő években nem tud új játékokat venni a cég.

Kőfalvi Tamás, a céget tavaly október óta irányító vezérigazgató elmondta, hogy az eddigieknél ambiciózusabb üzleti tervet készítettek ez évre. Hozzátette, hogy a legpesszimistább számítások szerint is két év alatt megtérül ez a játék. A vezérigazgató idén 50 ezerrel több látogatóval és több mint 50 millió forintos eredménnyel számol. Tavaly egyébként 19,5 millió forint volt a cég mérleg szerinti eredménye.

A bizottság elé került anyag szerint a cégnek jelenleg 104 millió forint hosszú lejáratú hitele van. A szezonális jellegű működés miatt, novembertől márciusig pedig folyószámla-hitelekkel biztosítják a társaság likviditását.
Bárándi Zoltán (MDF) az alacsony eredményre utalva úgy vélte, hogy nem kellene támogatnia a bizottságnak ezt a hitelfelvételt. A szavazás során azonban megszavazta ezt a lépést. Gy. Németh Erzsébet rámutatott, ha a cégvezetés felelősséggel "be meri vállalni ezt a hitelt", akkor a szakbizottság is támogathatja azt.

Csomós Miklós (Fidesz) alelnöknek a cég jövőjét firtató kérdésére a vezérigazgató közölte, hogy június végéig készítik el a hosszú távú koncepciót, amely kitér majd arra is, hogy elköltözzenek-e a Városligetből. A vezérigazgató tavaly nyáron, amikor bemutatta őt Hagyó Miklós, mint a cég új vezetőjét, még azt ígérte, hogy márciusra benyújtja a vidámpark fejlesztési koncepcióját.
Bőhm András (SZDSZ) bizottsági elnök kérdésére, hogy vizsgálták-e a játékvásárlás kapcsán a pályázati jellegű beszerzést, a vezérigazgató megjegyezte, hogy nehézkes lenne kiírni ilyen típusú pályázatot, illetve hogy a beszerzés a korábbi évek gyakorlata szerint történt.

Bőhm András javaslatára felkérték a főpolgármestert: szüntesse meg azt az anomáliát, amit az idézett elő, hogy december óta csak a bizottsághoz tartozik a vidámpark minden ügye, miközben a testületnek semmi kapcsolata nincs a hivatal vállalkozási részlegével. Felkérték a főpolgármestert a játékvásárlásról hozott határozat jogszerűségének vizsgálatára, arra, hogy megfelel-e ez a döntés az önkormányzat érdekeinek.

A bizottság elé került anyagban a cég idei üzleti tervét taglaló igazgatósági ülés jegyzőkönyve szerint Kőfalvi Tamás azt jelezte, hogy sajnos mindenképpen emelni kell az árakat, mivel nőttek a cég költségei. Szerinte az áremelés üzleti szempontból is vállalható, mivel a színvonalasabb szolgáltatásért magasabb belépőár kérhető. Persányi Miklós, a cég igazgatóságának elnöke viszont úgy vélte, személyes tapasztalatai alapján, hogy a jegyár-emelés általában nem hoz több bevételt, sőt nagymértékben visszaszorítja a látogatók számát.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását