2024. április 29. - Péter

Árverés a Művészetek Palotájában

Kétszáznyolcvanhat tételt árverez tavaszi képaukcióján a franciaországi magyar alkotók, a kortárs művészet, valamint a legifjabb nemzedék iránt elkötelezett Abigail Galéria május 18-án. A fenti kategóriákon kívül az aukciós anyag felöleli a 20. század kla
2008. május 8. csütörtök 08:51 - Hírextra
A mértéktartó árak miatt a kínálat igen csábító. A legolcsóbb (40 ezer forint) és a legdrágább tétel (1,9 millió forint) között bőséges a választék. Ceruzarajzot olyan neves művészektől, mint Márffy Ödön, Aba Novák Vilmos, Rippl-Rónai József, Kádár Béla 100 és 300 ezer forint között már meg lehet szerezni, egy szénrajzot Vajda Lajostól 380 ezer forintért vesztegetnek. Egy Mattis Teusch János linómetszet 80 ezer forint.

Alig érik el a 100 ezer forintot az akvarellek, pasztellek (Hincz Gyulától, Pleidell Jánostól, Farkasházy Miklóstól). Két, jellegzetes Farkas István akvarell 170, illetve 240 ezer forintos kikiáltási árat kapott. Egry János balatoni vitorlást ábrázoló, akvarellel színezett litográfiája 110 ezer forint. Igaz, az 1915-ből való pasztellel papírra festett Budafoki szőlő című képért már 1,4 millió forintot kérnek.

Néhány százezer forintért kvalitásos olajképeket lehet venni Klie Zoltántól, Molnár C. Páltól, Vén Emiltől, Duray Tibortól, Boldizsár Istvántól, Ország Lilitől, Orbán Dezsőtől, Marosán Gyulától.
Meghaladják a félmillió forintot Zemplényi Magda, Kontuly Béla, Vajda Júlia, Iványi Grünwald Béla művei. És millió közelből indulnak Fehér László, Frank Frigyes, Járitz Józsa, Réth Alfréd alkotásai.
Négy festmény vezeti a sort, millió forint feletti kikiáltási árral, Gyarmathy Tihamér Esti árnyékok, című, 1960-as vászna, (1,9 millió), Mednyánszky László papírra olajjal festett, csavargókat ábrázoló képe (1,4 millió), ugyanennyi a már említett Egry pasztell, és a Párizsban és New Yorkban ismert Medgyes László csendélete 1920-ból, amelynek hátoldalára egy fekvő aktot festett a mester (1,7 millió forint).

Ezúttal is folytatja az Abigail nemzetközi tevékenységét. Mikor az itthon kevéssé ismert, ám külföldön karriert befutott festők, szobrászok anyagát hozza a magyar aukciós életbe. Az árak persze elmaradnak a nemzetközi műkereskedelemben elért összegektől, így aztán 200 és 750 ezer forint között meg lehet szerezni azokat a műveket, amelyekért Nyugat-Európában euróban adnak ennyit, vagy még többet. Elsősorban Franciaországba települt magyar művészek munkáit aukcionálják most is. Joseph Kadar, Nem,s Judith geometrikus formáit, Stein Anna, Biró Ákos és Bíró Antal gazdag koloritú munkáit, Agathe Vaito szürrealista vásznait, Fehér György mediterrán tájait, Kun Imre letisztult formájú szobrait. Valamint a már itthon is magasra értékelt külföldi életművel rendelkező Réth Alfrédnak egy kollázsát.

A legifjabb festőnemzedék piacra vezetését is felvállalta az Abigail, egy-egy végzős képzőművészeti egyetemista néhány munkáját beemelve kollekciójába. Az idén az az Esse Bánki Ákos a szerencsés kiválasztott, aki 2002-ben kezdte el tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A fiatal művész erőteljes koloritú, fényhatásokra építkező absztrakt művei 110, és 150, valamint 240 ezer forintot kóstálnak.

Az Abigail aukciójára május 18-án a Művészetek Palotájában kerül sor. Az anyag addig a belvárosi galéria termeiben tekinthető meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását