2024. április 25. - Márk

Beverték az utolsó szögeket

Jancsó Miklós, Török Ferenc, Gáspár Sándor és Schilling Árpád verték be az utolsó szögeket a Delta című filmben látható házról mintázott építmény falába pénteken este az Erzsébet téren.
2008. szeptember 6. szombat 09:51 - Hírextra
"Ez a ház csakúgy mint a filmbéli, azt szimbolizálja, hogy kell egy hely mindenkinek, ami csak az övé, ami megvédi" - mondta Mundruczó Kornél az MTI kérdésére az Erzsébet téri Gödör Klub tetején felépített faházról. A rendező hozzátette, hogy míg ez a ház felépül, addig a filmbéli nem, ami szintén szimbolikus jelentőséggel bír. A házépítő testvérpár apját alakító Gáspár Sándor véleménye szerint a ház, miközben konkrét jelentéssel bír, túl is mutat azon és filmbéli gyermekei világtól elvonuló boldogságkeresését szimbolizálja.

Török Ferenc rendező generációjuk legnagyobb sikerének nevezte a Deltát, amire mindnyájan büszkék lehetnek.

A szimbolikus szegecselést követően - melyen a jeles "építőmunkásokon" kívül többek között Grünwalsky Ferenc operatőr, Kamondi Zoltán rendező és Pataki Ági producer is részt vett - a helyszínen összegyűlteknek levetítették a filmből kimaradt jeleneteket.

Mundruczó Kornél alkotásának helyszíne a Duna-delta világtól elzárt, vad vidéke, amelynek lakói teljesen elszigetelődtek a külvilágtól. Ide tér vissza a fiú, aki gyermekkora óta nem járt szülőföldjén, így nem ismerte húgát sem. Találkozásuk után a lány inkább testvéréhez költözik, együtt kezdenek el egy lábakon álló házat építeni a "semmi közepén", egy tavon, természetellenes kapcsolatukat azonban a helyiek nem fogadják el.

Az Európai Filmdíjra nevezett alkotást szeptember 11-től vetítik a magyarországi mozikban.

A Delta világpremierje a 39. Magyar Filmszemlén volt, ahol elnyerte az Arany Orsó elnevezésű fődíjat, a legjobb filmzene díját (Lajkó Félix) és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját.

A nemzetközi közönségnek a cannes-i filmfesztiválon mutatták be a Deltát, amely elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját. A Delta azóta számos nemzetközi filmfesztiválra kapott meghívást, augusztusban az ART Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) tüntette ki rangos díjával a szarajevói seregszemlén. Az amerikai közönségnek a napokban mutatják be az alkotást a torontói filmfesztiválon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását