2024. április 29. - Péter

Vizsgálják a román műsort

Az Országos Rádió és Televízió Testület sorozatos nézői panaszok nyomán vizsgálta a román joghatóság alá tartozó, elsősorban magyarországi közönségnek szóló Cool TV Cool Sex c. műsorszámát, mely a beadványok szerint az a kiskorúak egészséges fejlődésére k
2008. május 7. szerda 11:36 - Hírextra

Az ORTT megállapította, hogy a szexualitást öncélúan ábrázoló műsorszám koradélutáni közzététele sértette a Médiatörvény kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezéseit, azt a műsorszolgáltató csak este 10 óra után tűzhette volna műsorára.

A határok nélküli televíziózásról szóló 89/552 /EGK európai uniós irányelv 2a.cikke, valamint az e szabályt a hazai jogba átültető Médiatörvény 52/A.§-a lehetőséget biztosít a tagállamoknak arra, hogy a más állam joghatósága alá tartozó műsorszolgáltatók által sugárzott műsornak a kábelszolgáltatók általi terjesztését felfüggesszék abban az esetben, ha az a kiskorúak egészséges szellemi, erkölcsi és fizikai fejlődésére káros, illetőleg gyűlöletkeltésre alkalmas elemeket közvetít.

Az eljárás az Európai Bizottság bevonásával zajlott, megindításának előfeltétele, hogy az ORTT a műsorszolgáltatásban a procedúra megindítását megelőző 12 hónapban két alkalommal ugyanazon törvénysértéseket észlelje, és azokról, valamint a tervezett intézkedésekről írásban tájékoztassa a műsorszolgáltatót, valamint az Európai Bizottságot.

Az ORTT az eljárást megelőző két évben több alkalommal tájékoztatta a műsorszolgáltatót, az Európai Bizottságot és a román Nemzeti Audiovizuális Tanácsot (CNA) arról, hogy a Cool TV adásában a kiskorúakra káros – egy alkalommal az emberi méltóságot sértő - tartalmakat észlelt, így 2007 augusztusában a 2a. cikk szerinti eljárás kezdeményezése mellett döntött.

A román médiahatóság (CNA) a tájékoztatás kézhezvételét követően vizsgálta a Cool TV műsorát, és megállapította, hogy az ORTT által kifogásolt műsorszám sugárzásával a műsorszolgáltató felhagyott, ám helyette hasonló tartalommal, szintén koradélutáni sugárzással két másik hasonló műsorszámot indított. A CNA ezért nyilvános figyelmeztetéssel büntette a műsorszolgáltatót, és a kifogásolt műsorszámok közreadásának időpontját a 22, illetőleg 23 órától 06 óráig terjedő idősávban jelölte meg. A hatóság döntéséről tájékoztatta az ORTT-t és az Európai Bizottságot is.

Az Európai Bizottság a román hatósági intézkedésre tekintettel 2008 márciusában az eljárás lezárását javasolta, amellyel az ORTT egyetértett. A Testület által kezdeményezett eljárás elérte célját, a kifogásolt műsorszám megszűnt, a hasonló műsorszámok kizárólag a késő esti, éjszakai órákban kerülhetnek sugárzásra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását