2024. április 25. - Márk

Informatikai labort avattak

Informatikai labort avattak szerdán a veszprémi Pannon Egyetemen; a termet a legkorszerűbb számítógépes rendszerrel szerelték fel, összesen 50 millió forintos fejlesztési költséggel.
2008. január 16. szerda 16:31 - Hírextra

Az informatikai laborban 52 számítógép található - mondta az avatóünnepen Friedler Ferenc, az egyetem műszaki-informatikai karának dékánja. Hangsúlyozta: a költségekből 35 millió forintot a kar a saját keretéből biztosított. A fennmaradó 15 milliót az egyetemmel kapcsolatban álló, jelentősebb hazai cégek adták össze - tette hozzá.

A dékán hangsúlyozta: a mai technológiai fejlesztés alapja az innováció, amely azonban informatika nélkül nem képzelhető el. Elmondta: a kar alapvető célja az, hogy a feladata nem merüljön ki csupán az órák leadásában, a szűken vett oktatásban, hanem szerteágazóbb kapcsolatrendszer - például kutatás-fejlesztési tevékenység - is legyen a tanárok és a hallgatók között. Mint mondta: ne csupán diplomát kapjanak a végzősök, hanem a karrierépítéshez is lehetőségeket kínáljanak.

A dékán ismertetése szerint a kar az oktatás mellett kutatás-fejlesztési centrumként is működik, több nagy projekten is dolgoznak, amelyhez nemzetközi szintű és elismertségű kutatók, professzorok kellenek. Mint mondta, a karon 19 professzor rendelkezik a tudományok doktora fokozattal, két kutató pedig Londonból és Manchesterből érkezett, olyan angol egyetemekről, ahol a legnívósabb informatikai mérnökképzés zajlik Európában.

Friedler Ferenc elmondta: a kar éves költségvetésének csak egyharmadát adja az oktatás normatív finanszírozása, a döntő hányadát már évek óta a tudományos kutatás biztosítja. A professzor rámutatott: egy amerikai céggel például nemrég közös informatikai biztonságfejlesztő központ létrehozásáról állapodtak meg.

Tájékoztatása szerint az informatikai kar biztonságfejlesztő központjának kutatásai - amelyben partnerük a hazai információ-biztonsági piacon vezető szerepet betöltő Kürt Zrt. - felkeltették egy jelentős amerikai cég érdeklődését, amely szándéka szerint a veszprémi egyetemre "hozza át" a kutatási-fejlesztési témáit. Több millió dollárt érő fejlesztésekről van szó - tette hozzá a dékán.
Friedler Ferenc utalt arra is, miszerint a hazai cégek mellett több nemzetközi nagyvállalkozás is érdeklődött már a kar informatikai fejlesztőközpontja iránt, s a tárgyalások alapján egyre bizonyosabb, hogy tovább fog bővülni a profi, s más kutatási témákat is sikerül Veszprémbe hozni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását