2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kínai zenészek a Vatikánban

A Kínai Szimfonikus Zenekar diplomáciai premiernek számító szerda esti vatikáni fellépése előtt Jü Lung (Yu Long), az együttes vezető karnagya az AP hírügynökségnek nyilatkozva "nagy megtiszteltetésnek" nevezte, hogy a katolikus egyházfő előtt léphet fel
2008. május 7. szerda 17:13 - Hírextra

A Vatikán és Kína kommunista kormánya között évtizedeken át feszült volt a viszony, a hangverseny megfigyelők szemében azt jelzi, hogy a kapcsolat javulhat.

"A zene túllép a vallásokon, a kultúrákon, a nyelven, a zene, mondhatnám, az Isten nyelve, hiszen a nyelv egymás megértésére szolgál" - fogalmazott a kínai dirigens.

A hangverseny műsorán Mozart Requiemje és a Jázmínvirág című kínai dal feldolgozása szerepel.

A karmester azért is megtiszteltetésnek tartja, hogy a 75 tagú zenekar előadhatja a pápának a Requiemet, mert XVI. Benedek Mozart-szakértő hírében áll.

Akárcsak 1971-ben az Egyesült Államok és Kína esetében, amikor a "pingpongdiplomácia", vagyis egy amerikai pingpongcsapat kínai meghívása törte meg a jeget a két ország között, jelenleg a Vatikán és Kína között nincs diplomáciai kapcsolat - még 1951-ben megszakadt -, ezért lehet jelentős a kínai szimfonikusok példátlan szerda esti koncertje a Vatikánban.

Peking mindeddig nem járult hozzá ahhoz, hogy a pápa nevezze ki - mint más országok katolikusainak esetében teszi - a kínai katolikus egyház püspökeit. A kínai katolikusok számát 12 millióra becsülik és közülük sokan a Peking által jóváhagyott kínai katolikus egyház keretein kívül működő gyülekezetekben gyakorolják vallásukat.

A kínai szimfonikusok 2004-ben már jártak Rómában, felléptek az olasz szenátusban - de a Vatikánba akkor nem kaptak meghívást. Jü Lung szerint azonban az a látogatás már az első lépést jelentette a vatikáni koncert irányában.

"Nem vagyok politikus, de mindenki úgy érzi, hogy a zene békét és szeretetet adhat az embereknek" - mondta a karmester.

Jü Lung Berlinben végezte zenei tanulmányainak egy részét és németül kívánja köszönteni a katolikus egyházfőt, a hangverseny után pedig a Vatikán közlése szerint a pápa is szól majd a megjelentekhez.

A szerda esti vatikáni koncert után a kínai szimfonikusok Velencében és Bécsben is fellépnek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását