2024. április 28. - Valéria

Oláh Dezső a Millenáris Fogadóban

Idősebb muzsikustársaival, Berkes Balázs bőgőssel és Kőszegi Imre dobossal lép pódiumra Oláh Dezső, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) dzsessz tanszékének hallgatója csütörtökön este a Millenáris Fogadóban, a Raiffeisen Jazzklub Arcok című soroza
2008. május 7. szerda 17:42 - Hírextra
A fiatal zongorista, aki most harmadéves a Zeneakadémián, az improvizatív kamarazenélés egyik legnagyobb hazai reménysége - vélekedett H. Magyar Kornél, hozzátéve: Oláh Dezső képességeit mi sem bizonyítja jobban, minthogy a magyar dzsesszélet olyan kiváló muzsikusai vállalják kíséretét már jó ideje, mint a tanszak docense, Berkes Balázs bőgős és a Magyar Jazz Szövetség egykori elnöke, Kőszegi Imre dobos.

Oláh Kálmán Liszt-díjas érdemes művész tanítványaként a fiatal zongorista számára a hagyományos dzsesszirányzatok mellett Bach és Bartók zenéje is meghatározóvá vált - mutatott rá a szerkesztő.

Mint megjegyezte, Oláh Dezső muzsikus családban született, de tanára, Oláh Kálmán és a másik billentyűs tehetség, Oláh Tzumo Árpád csak névrokona.

A 2005 szeptemberében alakult Oláh Dezső Trióban együtt muzsikál Pecek-Lakatos Andrással és Krisztiánnal. 2006-ban készítette első rádiófelvételét a Bartók Rádióban, ekkor hangszerelőként is bemutatkozott. Együtt játszott Berkes Balázs bőgőművésszel és részt vett Borbély Mihály portréfilmjében is.

Sokoldalúságára jellemző, hogy billentyűse az egyetem bigbandjének, amelynek vezetőjét, László Attila gitárművészt is mesterének vallja.

Az Oláh Dezső Trió bemutatkozott már a Művészetek Palotájában, a Merlin Színházban valamint a Thália Színházban is, ahol Botos József vendégművésszel kvartetté kiegészülve adott koncertet. A formáció a 2006-os Országos Jazz-Zenekari Versenyen negyedik helyezést ért el. Repertoárjukon főleg dzsessz standardek szerepelnek, előadásukban nagy szerepet kap a kollektív improvizáció.

A Millenáris Fogadóbeli koncertet rögzíti a Duna Televízió.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását