2024. május 5. - Györgyi

Magyarországra jön az orvoskrimik királya

Robin Cook amerikai író európai körútján a magyar fővárost is érinti: a népszerű krimiszerző jövő kedden érkezik Budapestre, ahol a közönség több eseményen is találkozhat vele - közölte az író vendéglátója, az Alexandra Kiadó szerdán az MTI-vel.
2008. május 7. szerda 20:37 - Hírextra
A népszerű orvoskrimik világhírű szerzője május 13-án délután 5 órakor közönségtalálkozón vesz részt a Nyugati téri Alexandra Könyvesházban, majd 6 órakor ugyanott dedikál.

Robin Cook orvosnak tanult, diplomáját a Columbia Egyetem, illetve a Wesleyan Egyetem orvostudományi karán szerezte, posztgraduális tanulmányait a Harvardon fejezte be. A mai napig úgy gondol magára, mint egy orvosra, aki ír, és nem úgy, mint egy íróra, aki történetesen éppen orvos. Néhány éve még praktizált egy oktatókórházban, saját bevallása szerint csak a szabadidejében írt. Az írást ma is kihívásnak tartja - írja róla a könyvkiadó összegzése.

Első könyve, A gyötrelem éve 1972-ben jelent meg. Főszereplője maga az író, aki a saját bőrén tapasztaltak alapján hitelesen mutatja be a medikusnövendékek első, gyakornoki évét. Ez a könyv jelentősen meghatározta további írói pályafutását, illetve kialakította történeteinek jellegzetes, borzongató, orvosi hátterét.

Regényeiben igyekszik aktuális problémákkal foglalkozni, legyen az orvostudomány vagy mondjuk a bioterrorizmus. Az elsők között - ha nem először - írt regényeiben olyan, a maguk idejében újdonságnak számító, pikáns témákról, mint a szervadományozás és szervátültetés, vagy a géntechnológia.

Robin Cook népszerűségének okát abban látja, hogy bárki beteg lehet; a cápákkal fenyegető tengert, a kísértetházakat elkerülheti az ember, de a kórházak olykor kikerülhetetlenek.

Könyvei a filmrendezők figyelmét is felkeltették, és az 1977-ben megjelent Kóma című kötetéből már 1978-ban elkészítették az első adaptációt. Ezt követték a Szfinx, a Műhiba, a Halálfélelem, a Járvány, a Haláltusa, az Invázió és a Halálos félelem televíziós és moziváltozatai.

Huszonhét regénye jelent meg eddig, magyarul az utolsó a Válság volt, amelyet 2006-ban adott ki az Alexandra, és amelynek témája egy orvosi műhibaper. Angol nyelven tavaly jelent meg Critical című regénye, amelyet idén júniusban ad ki magyarul az Alexandra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását