2024. május 2. - Zsigmond

Margitszigeten debütál a Sakk című musical

Két estén látható a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Benny Anderson, Björn Ulvaeus ( az ABBA-fiúk) és Time Rice Sakk című musicaljének új változata. A darab valószínűleg októberben bekerül a Magyar Színházba.
2010. július 16. péntek 16:07 - HírExtra
"Reméljük, később ugyanolyan sikerszériát érünk el vele, mint A vámpírok báljával" - mondta a pénteki próbán mindkét musical producere, Simon Edit. Ő bábáskodott a mű 1992-es és 1995-ös budapesti premierje fölött is a Thália Színházban, illetve a Nyugati pályaudvar mögötti sátorban.

A Sakk színházban először 1986-ban a londoni West Enden volt látható, ahol három évig futott. A nagy mértékben átdolgozott amerikai változat a Broadwayn debütált 1988-ban, de csak két hónapig maradt műsoron. (E változat második felvonása Budapesten játszódott.)

"2008-ban a Royal Albert Hallban egy még újabb verziót mutattak be. A zene igényessége miatt nagyon szeretem a Sakkot és Time Rice és a londoni friss előadás is meggyőzött arról, hogy érdemes ismét színre vinnünk a darabot" - mondta Simon Edit.

Bár most szabadtérre készül a produkció, a Kentaur tervezte látvány is élményt kínál a megvilágított sakktáblával. Simon Edit azt is hozzátette, hogy A vámpírok báljához izgalmas karaktereket kerestek, a szereposztás folyamatosan frissült. Összeállt egy olyan csapat, amelynek új feladatokat kerestek és a Sakk alkalmas számukra.

A történet a hetvenes évek végén játszódik, az amerikai és az orosz (szovjet) sakknagymester, valamint egy budapesti születésű nő között szerelmi háromszög alakul ki. Hogy a politika miként szól bele a magánéletbe - erről is szól a darab, amelynek főbb szerepeit Sári Éva(Florence), Kecskés Tímea (Szvetlána), Szemenyei János (Trumper) és Egyházi Géza (Szergejevszkij) játssza. Az orosz sakkozó alakjában a Thália Színházbeli magyarországi bemutatón emlékezetes teljesítményt nyújtott Kaszás Attila.

A vámpírok bálja rendezője, a holland születésű Cornelius Baltus állítja színpadra a Sakkot, lesznek jelenetek, amikor egyszerre 120-an énekelnek, táncolnak a színpadon. A koreográfiát a Broadwayn is foglalkoztatott Karen Bruce tervezi.
A Sakk című musicalt augusztus 6-án és 7-én játsszák a Margitszigeten, majd a tervek szerint ősztől a Magyar Színházban is láthatja a közönség a zenés darabot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását