2024. május 2. - Zsigmond

Lezárult a Hoffer Misi-korszak

Szokatlan szerepet vállalt a Barátok közt tévésorozatból megismert Halász Gábor. A legutóbbi önkormányzati választások óta polgármesterként a zalai, 214 lelkes Kiskutast irányítja. Hogyan fér meg egymással a színész és a rangos közhivatalnok?
2008. május 7. szerda 09:38 - Hírextra
Néhány éve még csak egy romos iskola volt az az épület, ahol most büszkén mutat körbe a település polgármestere, Halász Gábor. Ott működik ma a könyvtár, oda járhatnak internetezni a falubeliek, és tervezik egy edzőterem kialakítását is a kultúra menedékházának elnevezett épületben. Uniós források és saját erő felhasználásával sikerült a felújítás, és a beszélgetésünk idején folyamatosan érkező gyerekek nyilvánvalóvá teszik, hogy élet is van a házban.

Halász Gábort, aki évekkel ezelőtt a népszerű tévésorozatban tűnt fel, mindenki barátként köszönti, pedig korábban legfeljebb a tévékészülékek monitoráról lehetett ismerős a faluban. A Zalaegerszegtől alig tíz kilométerre lévő, dombok közt megbúvó Kiskutason ugyanis csak néhány éve járt először.

- Szegeden születtem, utána kerültem Budapestre, és hat éve jártam itt először szintén ideköltözött rokonaimnál, ám a falu rögtön megtetszett. Amikor a TV2-höz kerültem reggeli műsorvezetőként, könnyebben tervezhetővé váltak a napjaim, így amint időm engedte, autóba ültem, és irány Kiskutas! Kétezernégytől azután állandó lakos lettem itt - idézi fel a környékkel való kapcsolatának kezdetét.

- De hogyan lett önből polgármester?

- A tévécsatorna jelenlegi kreatív igazgatója hívta fel a figyelmemet arra, hogy indul egy főiskolai szak kommunikáció-közgazdász képzéssel, és hasonló nem volt addig. Belevágtam - most már éppen végzős vagyok -, a politikai kommunikációt és az államháztartási szakirányt választva egyre jobban beleláttam az önkormányzati rendszerbe is. Amikor pedig a falubeliekkel beszélgettem a tanulmányaimról és kérdeztek a véleményemről, azzal bíztattak, hogy ilyen ember kellene polgármesternek.

A választási kampányban sok támadás érte, de nem akarta felvenni a kesztyűt, inkább nem reagált a vádaskodásokra. Így is nagy különbséggel utasította maga mögé a 16 éven át irányító korábbi polgármestert és egy másik jelöltet. Halász Gábor 34 évesen Kiskutas első embere lett.
A település lehetőségeiről és adottságairól nagy lendülettel és szívesen beszél. Tudja, hogy egy ilyen aprófalvas vidéken ipar letelepítésére nincs lehetőség, de vallja, hogy nem is szabadna elcsúfítania a környéket. Abban gondolkodik, hogy jól adózó polgárokat kell gyűjteni, és hosszú távú befektetésként a gyerekeknek lehetőséget teremteni. A fiatalokkal való foglalkozást azért tartja fontosnak, mert 10-15 év múlva ők mozdíthatják ki ezt az országot a szellemi, gazdasági mélypontról.

- Miből gazdálkodik most a falu?

- Évente 23 millió forint a költségvetési keretünk, ehhez tavaly még néhány millió forintot tudtunk szerezni pályázatokból. Évről-évre feszített gazdálkodással próbáljuk csökkenteni a hiányunkat is. Minimális pénzekből maximális hatásfokot kell elérni.

Beszél arról is, hogy már nincs saját iskolája a falunak, mert a helybéliek is belátták, hogy hét diák számára nem lehet fenntartani egy intézményt. 2006-ban szüntették meg egyhangú testületi döntéssel, de igazi elhivatottságként értékeli, hogy az iskola addigi igazgatója - aki szintén képviselő - képes volt tulajdonképpen saját maga ellen szavazni.

Az új polgármester bevezette, hogy alanyi jogon senkinek nem jár Kiskutason szociális támogatás, csak a valóban rászorulóknak. Így ma mindössze 4-5 család részesül segélyben, viszont a múlt év karácsonyán az összes, vagyis több mint 70 helybéli család részesült ajándékban az önkormányzattól vásárlási utalvány formájában.

- Mennyire kellett feladnia a polgármesteri tisztségért a színészetet vagy más elfoglaltságát?
- Átmenetileg jócskán feladtam a korábbi "énemből". Egy-két évre terveztem, hogy addig kicsit szünetel a színházi munka, de most már jó lenne a jövő évadban játszani. Volt két olyan állásajánlatom is a gazdaság területén, amit visszautasítottam, pedig nagyon sokat jelentett volna minden téren. Viszont ha valamit elvállalok, akkor azt végigcsinálom, nem hagyom félbe - indokolja, hogy a polgármesteri tisztséget sem adja fel.

Új hivatása - még ha tiszteletdíjasként végzi is - két év alatt nem csak a faluban hozott elismerést. Éppen néhány hete választották meg a Magyar Önkormányzatok Szövetsége zalai küldöttjének, amit igencsak megtisztelőnek érez. Fontosnak tartja, hogy a szövetség keretein belül pártoktól függetlenül, csakis az önkormányzati érdekeket figyelembe véve lehet higgadtan párbeszédet folytatni. S hogy a pártok esetleg befolyásolják-e a munkáját, arra határozottan feleli, hogy megpróbál független maradni.

Idén látványos eredményként könyvelheti el, hogy hamarosan felavatják az uniós források és önfeláldozó munka segítségével felújított, 1753-ban épült kápolnát. Egy szilárd burkolatú út megépítését is tervezik, de a részben természetvédelmi területen átvezető szakaszhoz csak megfelelő engedélyek birtokában nyúlhatnak hozzá.

Amikor befejezésül arról kérdezzük: lesz-e valaha újból Hoffer Misi, határozottan válaszolja, hogy lezárult már az a korszak. Nehéz volt, sokat tanult belőle, mert kihívás volt olyan szerepet alakítani, amit más akkoriban nem nagyon vállalt volna el - feleli a nemrég még csak színészként ismert, ma viszont már polgármesterként is elismert Halász Gábor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását