2024. május 16. - Mózes, Botond

Megnyílt a Szecesszió Háza

Pénteken délután négykor megnyitja kapuit a nagyközönség előtt a pesti szecesszió egyik legszebb épülete a Honvéd utca 3. szám alatt. A több mint száz évvel ezelőtt épült Bedő-házban az állandó és időszaki kiállítások, valamint egy már reggel hét órától n
2007. október 5. péntek 18:47 - Hírextra
Több mint 600 négyzetméternyi területen korhű bútorok, dísztárgyak, festmények és használati eszközök idézik meg a huszadik század elejét az 1903-ban Vidor Emil tervezte Bedő-házban. A régi-új épületet, mai nevén, a Magyar Szecesszió Házát Vad Tivadar, a PRO Budapest Világörökségi Összefogás tagja valósította meg.

Hároméves munka eredménye az, amit péntektől láthatnak a látogatók, mondta el érdeklődésünkre Vad Tivadar. Kérdésünkre válaszolva a tulajdonos elmondta: a rekonstrukciós munka több mint hatvan millió forintba került. A több mint száz év alatt ugyanis, az egykori régiségbolt helyén, asztalos műhely, üzemi étkezde is helyet kapott, ami jelentős mértékű állagromlást eredményezett. A rekonstrukciós munkálatokat nehezítette, hogy nemcsak a homlokzatot, hanem a teljes épületet fel kellett újítani.

A teljeskörű felújítás lehetővé tette, hogy a nagypolgári lakás belső terei állandó kiállításként mutassák be a századforduló díszes építészeti stílusát - a szecessziót. Az épületben helyet kapott egy kávézó is, ahol a korhű, százéves asztalok idézik meg a letűnt korok hangulatát, valamint a valaha volt hivataloneknegyed régi hagyományát is felelevenítik, hogy már reggel héttől várják a vendégeket, mondta el érdeklődésünkre Vad Tivadar.

A későbbi tervek között szerepel, hogy a szecesszió mestereit időszaki kiállításokon mutatják be az épület alsó szintjén. A Magyar Szecesszió Háza emellett szakmai és művészeti kerekasztalbeszélgetéseknek is helyet ad majd.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását