2024. április 26. - Ervin

Somogy Kincse tovább gyarapodik

Negyvennégyre emelkedett az Örökségünk-Somogyország Kincse címmel kitüntetett szakrális, néprajzi, kulturális, művészeti és természeti értékek száma Somogyban. Az öt éve alapított elismerési formát jellegzetes somogyi épületek, életművek, a tárgyi és a sz
2008. május 7. szerda 09:34 - Hírextra
A somogyiak tehetnek javaslatot arra, hogy ki kerüljön be a "kincsestárba", s a javaslatokat egy neves szakemberekből álló grémium döntése értelmében terjesztik a megyei közgyűlés elé. Volt olyan év, amikor több mint félszáz javaslatból választott ki a bizottság tizet, amelyet alkalmasnak vélt a kitüntetésre.

Az elmúlt években többek között megkapta már ezt a címet a Balaton, a babócsai ősnárciszos, a Dráva, a kaposvári Csiky Gergely Színház, Rippl-Rónai József, Vaszary János, Kunffy Lajos, Kálmán Imre, Fodor András életműve, a somogyi vadállomány, a szennai szabadtéri néprajzi gyűjtemény, a somogyvári bencés apátság romjai, a balatonendrédi vert csipke, Karád és Buzsák népművészete, s a Guiness-rekorder vörsi betlehem.

Ebben az évben pedig a csokonyavisontai születésű Xantus János, valamint a hazai közegészségügy megalapítójának, a lakócsai származású Fodor Józsefnek az életművét ismerik el ilymódon is, de az ecsenyi sváb tutyi, valamint a Tutyisok hagyományőrző egyesület és Kassai Lajos méltán világhírű, a kaposdadai dombok között megbújó lovasíjász-birodalma is ugyanezt a címet kapja meg, és a kaposvári Megyeháza címertermét is "beemelik" a kincsestárba.

Az ötletgazda egyébként dr. Gyenesei István, a Somogy Megyei Közgyűlés korábbi elnöke, az önkormányzati miniszteri poszt várományosa. Az ő javaslata alapján alakították ki Segesden, a XIX. században épült, ma szociális otthonként működő Széchenyi kastély árnyas fáinak ölelésében a Somogy Kincse parkot, ahol évről-évre - a megye nevére utalva - újabb és újabb somfákat ültetnek el a kincsekre emlékeztetve.

A címek birtokosainak részvételével rendezik meg május 9-én a somfaültetést. Ekkor Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke mond köszöntőt. A parkot - amelyben a szabási Kiripolszi Károly dúsan faragott életfáját is felavatják -, Borza Miklós helybéli plébános áldja meg.
Nagy István Bélától, a segesdi Gondviselés Szociális Otthon igazgatójától megtudtuk: az otthon lakói, illetve a szabási részleg gyógyulni vágyó szenvedélybetegei gondozzák a parkot, ahova gyakran érkeznek vendégek, hiszen az egynyári növényekkel színesített környezetben a "somogyikumok" különleges látványa fogadja a látogatókat.

A somfák tövében egy-egy mészkőtömb található, rajta sárgaréztáblán a "kincs" birtokosa. Legutóbb a falu plébánosa mutatta meg az ifjúsági találkozó résztvevőinek a parkot, s a fokozódó érdeklődés azt sejteti: egyszer akár kulturális zarándokhellyé is fejlődhet a segesdi Somogy Kincse Park.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását