2024. április 18. - Andrea, Ilma

Fodor Gábor tiszta viszonyokat akar

Az SZDSZ megváltozott helyzetében nem képzelhető el automatikus együttműködés az MSZP-vel. Tiszta viszonyokat kell teremteni, semmiféle háttéralku, összekacsintás nem lehet, minden megállapodásnak nyilvánosnak kell lennie - mondta Fodor Gábor szerdai buda
2008. május 7. szerda 12:54 - Hírextra

A liberális párt elnökjelöltje kiemelte: a koalíciót befejezett ténynek kell tekinteni, az estenkénti együttműködésnek megállapodáson, vagy elvi meggyőződésen kell alapulnia.

A képviselő három eshetőséggel, előrehozott választásokkal, új koalícióval, illetve kisebbségi kormányzással számol. Mint mondta, ha júniusban megválasztják az SZDSZ elnökének, arra törekszik, hogy a liberálisoknak mindhárom változatra legyen forgatókönyvük. Fodor Gábor hozzátette: az új együttműködést csak új személyekkel, új tartalommal tudja elképzelni.

Újságírói kérdésre kiemelte: nem az a legfontosabb kérdés, hogy a miniszterelnök személyén gondolkodjanak, de "ha eljön az ideje, erre is válaszolni kell, mert hitelvesztett politikusokkal nem lehet nekivágni az előttünk álló időszaknak".

Fodor Gábor kitért arra, hogy partneri viszonyra fog törekedni a többi ellenzéki párttal, mert mérgezi a közéletet, ha a pártok ellenségnek tekintik egymást. Hozzátette, hogy nem várható szoros politikai együttműködés, de szükség van a párbeszédre.

A szabad demokraták elnökaspiránsa szerint kell lenni közös pontoknak, amelyekben a kormánypárt az ellenzék egyetért. Példaként említette a nyugdíjrendszer hosszú távú átalakítását vagy a környezettudatossággal kapcsolatos kérdéseket.

Fodor Gábor az SZDSZ megújuló tartalmi politikájáról beszélve hat lényegi elemet emelt ki: a szabadságjogok képviseletét, a felelős gazdaságpolitikát, a tiszta közéletet, a környezettudatos gondolkodásmódot, az ifjúságpolitikát, valamint a szolidaritást a szegényekkel.

A politikus hangsúlyozta: mindenkivel kész az együttműködésre az SZDSZ-en belül, várja a régieket és azokat is, akik az elmúlt években elhagyták a pártot. Újságírói kérdésre elmondta, hogy nem zárkózik el egy Kóka Jánossal folytatott elnökjelölti vitától, de pillanatnyilag ez nem szerepel a tervek között. Hozzáfűzte: arra törekszik, hogy a kampány során tartsák be az etikai normákat.

Arra a felvetésre, hogy a tavalyi elnökválasztási kampány során mindkét jelölt a párt támogatottságának megerősödését ígérte, Fodor Gábor közölte: nem akar számokat mondani. Véleménye szerint az első számú világos célkitűzés jelenleg az, hogy az SZDSZ jól szerepeljen az európai parlamenti választásokon.

Megismételte azt a korábbi kijelentését, hogy az SZDSZ-en belül mindenkivel képes és hajlandó együtt dolgozni. Megjegyezte: a népszerűtlenség nem azonos a hitelvesztéssel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását