2024. április 28. - Valéria

A legjobb szakácsok Siófokra mentek

Az ország minden tájáról érkeztek katonák Siófokra, hogy megmérkőzzenek a legkiválóbb szakács címért. "A fakanalak és gulyáságyúk legkiválóbb harcosa" Gyimóti Zsolt lett, a veszprémi légtérellenőrző ezredtől.- tudta meg az MTI Kátai Róbert hadnagytól, az
2008. május 7. szerda 17:03 - Hírextra

A győztes menü - süllőszuflé koktélrákkal és sült fokhagymával, angol zellermártással, posírozott sárgarépa, roston sült padlizsán lila hagymával, főételként pedig tárkonyos paprikáscsirke pirított fenyőmaggal, gőzölt ceruzababbal, sült bazsalikomos koktélparadicsommal, ropogós burgonyaspirállal, kapros-tejfölös bazsalikomos gombaraguval - jellegénél fogva elsősorban a szakács szakmai ügyességét demonstrálta és nem szánták a szokásos hétköznapi étkezdék étlapjára.

A verseny során mindenkinek kétfogásos menüt kellett elkészíteni, amely előételből és főételből állt. Előre meghatározott volt a nyersanyaglista is, amelyet a versenyzők használhattak.
A második helyezett Kovács Attila lett a székesfehérvári Nagysándor József Híradó- és Vezetéstámogató Ezredtől, a harmadik helyen pedig Száraz Levente végzett, a budapesti Támogató Dandártól. Különdíjat kapott a legeredményesebb női versenyző, Mocsáriné Juhász Zsuzsanna, aki a debreceni Bocskai István Lövész Dandárt képviselte.

A magyar katonaszakácsok nemcsak egymással versenyeznek, hanem a világgal is. Az első olyan versenyre, amelyen már NATO-tagországok katonaszakácsai is részt vettek, 1993-ban került sor Magyarországon, bolgár, cseh, orosz, amerikai, angol, olasz, holland svéd, osztrák és belga katonaszakácsok részvételével. Ekkor bronzérmesek lettek a magyarok. 2005-ben, az angol szárazföldi haderő szakácskiképző központjából ezüstéremmel és az "ételkészítés higiéniája betartásának legjobbja" különdíjjal érkezett haza a magyar katonaszakács válogatott. 2007-ben a Grand Prix-n ezüstérmesek lettek a magyar katonák a svédek mögött.

Azóta is rendszeresek a nemzetközi megmérettetések. A magyarországi katonaszakács-versenyeket 2-3 évente rendezik meg. Az élelmezési szakterületen dolgozó logisztikai szakemberek arra törekednek, hogy a jövőben ezeket még gyakrabban rendezzék meg.
Mennyire igénylik a magyar katonák, hogy a hétköznapi gasztronómiában kövessék a nemzetközi tendenciákat? Az MTI tudósítójának felvetésére Kátai Róbert hadnagy elmondta, "a trendek természetesen trendek a hadseregben is, a katonák is járnak szabadidejükben éttermekbe, ennél fogva keresik és el is várják, hogy az új ételek megjelenjenek a laktanya kapukon belül is".
A honvédség konyháiban is ugyanazok a magyar, illetve európai uniós szabályzók vannak érvényben, mint bármelyik civil étteremben. Ezen felül meg kell felelniük a NATO előírásoknak is, az ételek tárolása elkészítése, tálalása folyamán.

Ezen belül eltérőek az étkezési normák: más a békehelyőrségben - itt jobban felszereltek a konyhák is -, más a felderítőknél, a repülő-hajózó állománynál, a gyakorlótéren illetve a külszolgálaton résztvevőknél.

Van olyan helyőrség, ahol két menüből lehet választani, s olyan katonai szervezetek is, ahol háromféle a napi kínálat. Külszolgálaton ez is más: Koszovóban svédasztalos reggeliből lehet választani.

A menüt általában úgy állítják össze, hogy legyen benne kímélő étel, ami többnyire egyáltalán nem tartalmaz húst, vagy a hús csak feltétként szerepel, tehát adott esetben a vegetáriánusok is találhatnak számukra megfelelő fogásokat.

Ma már arra is figyelnek - mondta az MTI munkatársának Kátai Róbert - hogy ne legyenek hizlalóak az ételek. Meg kell találni az egyensúlyt a reformkonyha és a hagyományos magyar konyha között - de az állomány ízlése inkább az utóbbihoz húz - tette hozzá. A desszert ezért inkább valamilyen gyümölcs, hogy kerüljék a hizlaló süteményt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását