2024. április 27. - Zita

Ha ráncos vagy, kirúgunk!

A nők Bódy Sylvihez akarnak hasonlítani, a férfiak a munkaerőpiaci kihívások miatt szabatják át magukat. Plasztikai sebészhez fordulni ma már nem luxus. Nem ciki, nem szégyellnivaló, sőt mi több,akár büszkén is vállalható.
2007. február 6. kedd 09:39 - Kánya Andrea

Mariah Carey, Cher vagy Sharon Stone az elsők között vetették kés alá magukat, mára pedig a férfiak körében is egyre gyakoribbak az ilyen jellegű műtétek. Amerika mellett Nagy-Britanniában is egyre többször kérnek ráncfeltöltő injekciókat, mivel attól félnek, ráncosan hátrányos helyzetbe kerülnek a munkaerőpiacon. Vagy egyszerűen csak próbálnak lépést tartani a divattal.

A plasztikázott férfiak száma megduplázódott tavalyhoz képest. Legtöbben azért hozzák meg ezt a döntést, hogy munkahelyükön helytálljanak. A férfiak fiatalnak akarnak tűnni azért, hogy bebizonyítsák, meg tudnak birkózni feladataikkal. Ez a tendencia elsősorban Angliában alakult ki. A férfi páciensek most 30 százalékkal több beavatkozást kérnek, mint 5 évvel ezelőtt. Magyarországon e jelenség még nem jellemző, a nők viszont az elmúlt években egyre gyakrabban látogatják meg a sebészeket.

Krasznai Zsolt ma Magyarország egyik legkeresettebb és leghíresebb plasztikai sebésze. „Természetesen a férfiak is hiúk, mint a nők, a divat és a szépség illetve az öltözködés szinte már ugyanolyan fontos. Azonban a pacientúra összesen 20 százaléka férfi a klinikán”, mondta lapunknak. Krasznai doktor szerint a leggyakoribb műtétek - mint az orrplasztika, szemhéjműtét, zsírleszívás, a botox és az arcplasztika - mellett még elenyészőek az extrémebb esetek. A férfiak számára az izomnövelő, vádli-, illetve mellizom-plasztikai műtétek a legvonzóbbak, ami valószínűleg a magyarok körében is hamar el fog terjedni – bár Krasznai nem ért egyet az ilyen fajtabeavatkozásokkal.

Legyek Cini!

Nem lehet pontosan meghatározni, mely korosztályra jellemző, hogy plasztikai sebészhez fordul. A döntést befolyásolja a sebész kora is. Krasznai doktorhoz például a 18-40 közötti réteg látogat, de mint mondta, idősebb kollégáit idősebb páciensek keresik fel. Gyakran olyan kérdéssel fordulnak a sebészhez, hogy változtassa őket olyanná, mint valamely, általuk imádott sztár (Bódy Sylvi, Cini és Hargitay Bea viszi a prímet).

Krasznai fontosnak tartja, hogy a sebész kontrollként is funkcionáljon. „Ilyen esetekben mindig elmondjuk, személyiséget nem lehet megváltoztatni. Előfordulhat olyan eset ugyanis, hogy a műtét után a páciensnek mégsem tetszik az új arc, és a végén pszichiáterhez kell fordulnia”.

Új cicik hitelre

Ahogyan tíz-tizenkét évvel ezelőtt még csak a felső tízezer kiváltsága lehetett egy-egy költségesebb beavatkozás, ma Magyarországon a test- és arcszabászat mindenki számára hozzáférhető. Magyarországon elsőként a Medicredit Rt. foglalkozik egészségügyi ellátások elérhetőségének kibővítésével.

Hartmann Krisztina, a cég tulajdonosa hangsúlyozza, hogy nem csak a plasztikai sebészetet, hanem minden más magán egészségügyi szolgáltatást támogatnak, mint például a lézeres szemsebészetet vagy a fogászati beavatkozásokat is.

A cég 2005 elején alakult azzal a céllal, hogy azoknak a pácienseknek nyújtsanak támogatást, akik számára az egyösszegű fizetés nem lehetséges. 200.000 forinttól számítják a felvehető hitelösszeget, így például 300.000 forint hitel esetén 12 hónapon keresztül 29.450 forintot kell törleszteni (a THM húzós: 30,38 százaléktól 56,6 százalékig is terjedhet).

Manapság rosszabbul jár az, akinek valamilyen egészségügyi probléma következtében kell sebészhez fordulnia. A TB ugyanis 2005 óta semmilyen támogatást nem nyújt az ilyesféle beavatkozásokhoz.

Ha nem tetszik, amit főztünk…

Az orvosok és a pszichológusok sok olyan esettel találkoztak, hogy sem az eredeti, sem az új arc vagy test nem nyeri el a páciens tetszését. Sőt mi több, depresszióba esik, vagy már eleve depresszióra hajlamos személyről van szó, akinek önértékelési problémái is súlyosbodnak.

Tari Annamária pszichológus szerint az önértékelési problémák és a trendhez való megfelelési kényszer következményei egymásnak. „A fogyasztói társadalomban, mely a rendszerváltás után alakult ki, sikerünk és boldogságunk titka, hogy jól nézzünk ki. Szlogenünk, hogy jól érezzük magunkat. Korunk új szociológiai fogalma, a „beauty-izmus” belépő egy sikeres és boldog élethez. A szép és tökéletes látvány pozitív asszociációkra ösztönöz. A kevésbé szabályos, tökéletes látványhoz negatívumok kapcsolódnak”.

Ennek köszönhető tehát a plasztikai sebészet robbanásszerű fejlődése. A páciensek nagy része a szikétől várja a megoldást élete rendeződéséhez. Azonban a gigaposzterekről ránk mosolygó csontsovány és csillogó fogú modellekre soha nem fogunk hasonlítani, ez pedig pszichológiai zavarokhoz, identitás-problémákhoz vezethet, és mivel rosszul érezzük magunkat, ez valóban rontja életünk minőségét - vallja a pszichológus.

A másik eset, mikor az eredmény egyáltalán nem tetszik. Ebben az esetben a páciens vagy annyira elkeseredik, hogy soha többé nem fordul orvoshoz, vagy – és ez valószínűleg a rosszabbik változat – újra és újra plasztikáztatja magát, szinte mániákusan. Állandó restaurációs vágy lép fel, ettől pedig nagyon nehéz megszabadulni.

„Találkoztam olyan esettel, aki hasplasztikája után újra és újra felkereste a sebészt, ám az újabb beavatkozások csak még csúnyábbá tették a hasát. Amikor az idealizált eredmény összeroppan, saját önérzetünk is sérül. Ez nem olyan, mint amikor a fodrász elrontja a frizuránkat. Sokkal mélyebb sérülést okoz”.

Tari Annamária szerint tisztában kell lennünk a realitással.„Ne az orvostól és a műtéttől várjuk a megváltást. Boldogságunk kulcsát nem adja meg egy szabályosabb mell vagy orr”.

Ha tehát rászánjuk magunkat egy efféle műtétre – legyünk akár nők vagy férfiak – , fontoljuk meg alaposan, mit várunk a beavatkozástól. Lehet, hogy kisebb költségvetésből, vagy akár ingyen is meg tudjuk szeretni magunkat.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását