2024. április 28. - Valéria

Napirend előtt

A Magyar Villamos Művek (MVM) liberalizációjáról, a magyar tehetségekről, a parkolótársaságok visszaéléseiről, a tandíjról, valamint a pekingi olimpiáról beszéltek a képviselők kedden napirend előtt a parlamentben.
2008. május 6. kedd 11:20 - Hírextra
Molnár Béla (KDNP) azt mondta, hogy a villamosenergia-piac teljes liberalizálását a szakma tiltakozása ellenére a kormány rohamléptekben végezte el. Véleménye szerint a Magyar Villamos Művek monopolisztikus szerepe jelenleg az egyetlen biztosíték az ország energiaellátásának biztonságára. Az MVM-csoportot jelen formájában és tartósan többségi tulajdonban kell tartani - jelentette ki.

Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára reagálásában kiemelte: egyetért abban az ellenzéki képviselővel, hogy az MVM meggondolatlan szétszedését meg kell akadályozni. Mint mondta, a magyar árampiacon a teljes liberalizáció csak elméleti lehetőségként kezelhető. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány még csak vizsgálja az MVM Zrt. szétválasztásának lehetőségét, ugyanakkor nem támogatja az olyan átalakítást, amely az állami vagyon leértékelődésével járna.

Kormos Dénes (MSZP) a tehetségek segítésének, gondozásának fontosságáról beszélt. Mint kiemelte, a tehetségfejlesztés nemcsak a családok magánügye, hanem valódi esélyjavító, társadalomépítő program. Felvetette, hogy Magyarországnak szüksége van egy hosszú távú, koordinált tehetségprogramra, amely nyitott nemzeti tehetségalappal működne.
Arató Gergely oktatási államtitkár válaszában azt mondta, Magyarországon hagyomány a tehetség megtalálása és gondozása. Úgy vélte, szükség van arra, hogy létrejöjjön egy nagy nemzeti tehetséggondozó program, amely minden olyan diákot meg tud találni, akiben benne van a tehetség szikrája.

Almássy Kornél (MDF) emlékeztetett arra, hogy pártja egy évvel ezelőtt hívta fel a figyelmet a fővárosi parkolással kapcsolatos súlyos visszásságokra. Hozzátette: 2007. májusában az MDF egy hetilapban megjelent cikket követően kezdeményezte a Centrum Parkoló Kft. ügyeit vizsgáló parlamenti bizottság felállítását. Megemlítette azt is, hogy a parlamenti vizsgálóbizottság felállítását célzó javaslatot kezdetben minden parlamenti párt támogatta, később azonban az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága az Alkotmánybírósághoz utalta. Mint elhangzott, az MDF egységes parkolási rendszert szeretne a fővárosban.

Ágh Péter (Fidesz) közölte: a miniszterelnök egy kereskedelmi csatornán arról beszélt, hogy a rektori konferenciával együtt dolgoznak egy új javaslaton. Az ellenzéki képviselő arra kérte a kormányt, hogy végre "verje ki a fejéből a tandíjat".

Arató Gergely erre közölte: a Magyar Rektori Konferencia a többség egyetértésével tette meg szakmai javaslatát. Hozzátette: a népszavazás eredményeképpen képzési hozzájárulás, tandíj nem lesz a felsőoktatásban. Feltette azonban a kérdést: az önköltség tandíj vagy sem. Ha tandíj, akkor az a polgári kormány idejében is volt, ha pedig nem az, akkor a rektori konferencia javaslata sem a tandíjról szól - tette hozzá.

Gusztos Péter (SZDSZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy Kína komoly emberi jogi vállalások után kapta meg az olimpia rendezési jogát. A képviselő ismertette a liberálisok javaslatát, miszerint a magyar politikusoknak távol kellene maradniuk az olimpiai protokolláris eseményektől.
Horváthné Fekszi Márta külügyi államtitkár válaszában közölte: a miniszterelnök már bejelentette, hogy nem vesz részt a megnyitó ünnepségen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását