2024. május 6. - Ivett, Frida

Új párt alakul - a Magyar Kalózpárt

A Svéd Kalózpárt Jobbikhoz mérhető EP-választási sikere szerte a világban útjára indított az őrületet: országról-országra alakulnak a kalózpártok - vagy legalább is kezdik meg szervezésüket. Ez alól hazánk sem kivétel.
2009. június 12. péntek 18:21 - Pásztor Balázs
Kalózok évszázada

A svéd kalózpárt céljai
• A szerzői jogi szabályozás reformja
• A szabadalmi eljárás átalakítása
• A magánélethez való jog tiszteletben tartása
A Kalóz Párt szerint a jelenlegi szerzői jogi rendszer megakadályozza a kultúra szabad áramlását. Szeretnék elérni, hogy a nem kereskedelmi célú fájlcserélés teljesen legális és elfogadott legyen. A szabadalmi eljárást elsősorban a gyógyszeriparban tartják rendkívül károsnak, mivel az lassítja és drágítja a kutatásokat. (Asva.info)
A világ egyik legnagyobb torrent oldalának, a svéd Pirate Bay-nek a perbe fogása, és első fokú ítélete hatalmas médiavisszhangot keltett, torrentezők százezrei háborodtak fel, Svédországban pedig tízezres tüntetések is előfordultak. Ez kellő alaphangulatot teremtett a Svéd Kalózpárt Európai Parlamenti választásokon való indulásához , és mint az kiderül, a sikerhez is. A párt több mint 7 százalékos eredménnyel (amely körülbelül annyi, mint amennyit itthon az MDF és az SZDSZ kapott együtt) 2 képviselőt delegálhatott az EP-be.

A tudat, hogy a torrent támogatásával emberek százezreit lehet megnyerni, sokak érdeklődését felkeltette - de leginkább magukét a torrentezőkét, hogy eképp érvényesíthetik érdekeiket. Ráadásul az ilyen pártok nemzetközi összefogása sokkal nagyobb realitás, mint bármely más politikai csoportosulásé, hisz elveik szinte szóról szóra megegyeznek.

A már létező spanyol, lengyel, francia és német kalózpárt rákapcsolt, de újak alakultak Ausztriában, Csehországban, és hamarosan be fogják őket jegyezni Szlovákiában is. Az Sme - a legnagyobb szlovák napilap - értesülései szerint a magyar verzió is alakulgat, így a HírExtra utánajárt, hol is tart most ez a folyamat.

Magyar helyzet

A jelek szerint az elképzelés jelenleg gyerekcipőben jár - hisz egyenlőre csak a kocka nevű blog, a Twitter és a HUP egyik fóruma foglalkozik vele. Azonban a támogatottsága jelentős, és az ötletek is kezdenek formálódni. Maga az alap elképzelés egyszerű, mégis komoly hiányt pótolni vágyó cél: egyszerűen kéne egy szervezet a felhasználók részéről, akit meg lehet kérdezni, aki közvetíti a felhasználók véleményét és nem pedig egy öltönyös fazonét, akinek telenyomták a zsebét pénzzel - ahogy azt az egyik látszólagos főszervező megfogalmazta.

Magát az ötletet egyesek médiafelhívásnak szánják, mások politikai heccnek, de egyre növekszik azok aránya, akik komolyan gondolják. Hisz a világ fejlődésével egyre nagyobb lesz az igény egy olyan politikai erőre, akinek internetfelhasználási látóköre nem merül ki a saját weblap létrehozásában és parlamenti pornónézésben - így nem árt, ha ezt még időben létrehozzák. Elvégre egyre több országban esik szó a WoW vagy a Second Life pénzmozgásainak megadóztatásáról, a fájlmegosztás kemény büntetéseiről, a licitoldalak megszabályozásáról, és egyéb olyan internetes tevékenységekről, amelyekhez a politikusok nemigen értenek. De ha értnek is, általában nem az internetfelhasználók érdekeit nézik.

Megmondják a tutit


Egy sírva-vigadós vicc
A választási hadjárat idején kortesbeszédet mond a képviselőjelölt. Megállás nélkül szidja a kormányt, az országgyűlési képviselőket. Korrupt gazfickóknak mondja őket, akik csak lopni és hazudni tudnak.
Valaki megkérdezi a tömegből:
- És ön mit akar ellenük tenni?
- Tenni? Semmit! Be akarok jutni közéjük!
A reakciókat leginkább a kezdeményezés hozzászólásaiból lehet levonni, így ezekből egy csokorra valót - amelyek jól jellemzik az általános hangulatot - ismertetnénk is.

Természetesen sokan a dolog „vicces-szomorú, de igaz” oldalát nézik, amelyben híven visszaköszön a mai politikai pártok megvetése és társadalmi elutasítása: „Jó ötlet, és a politikai jelentésen sem kell agyalni sokat: szabadság, egyenlőség, igazságosság!”

Sokan pedig azt, hogy a jövőbeli párt a „lopást” (vagyis az elavult szerzői jog elviekbeli megsértését) akarják legalizálni, amit egyesek nyíltan fel is vállalnak. E két hozzáállást ötvözi a következő komment: „Nem ez lenne az első párt Magyarországon, amelyikben az tartja össze a tagokat, hogy szeretnek lopni...” De persze itt is vannak határok: „Elvtelen warez - nem; szerzői jogrendszer felülvizsgálata és a megosztás engedélyezése - igen.”

Sokan azt vetik fel, hogy maga a párt nem tudna politizálni, felvonultatni szakembereket (annak ellenére, hogy ahol van támogatás, ott ezek az elemek hirtelen mindig megjelennek), illetve, hogy csak egy dologra nem lehet építeni egy pártot: „Azért keresnék meg a pénzüket a párt képviselői, hogy a témák 99,99999%-ához ne legyen mondanivalójuk/ véleményük, és ott üljenek anélkül, hogy bármi hasznosat tesznek? Ki akar még több ingyenélőt? Van elég...”

Erre persze a mai politikai élet színvonalát figyelembe vevő válasz érkezik: „Politizálni mindenki tud (persze a hogyan a lényeges). Egyébként pedig, amilyen hülyeségeket hallok néha... nem hiszem hogy ne menne! Kitartással és ésszel sok mindent meg lehet oldani.”

A kommentelők azt is jogosan felvetik, hogy egy ilyen párt támogatottsága jóval túllépheti a jelenlegi kispártok népszerűségét: „Ha csak az egyik nagyobb torrentoldalról lennének támogatók, már többen szavaznának, mint az SZDSZ-re”

Valamint azt, hogy a párt legalább a fiatalokat képes lenne mozgósítani - ugyanis erre eddig egyetlen nagy párt sem volt képes: „Talán szavazni is elment volna a fiatalok nagy része, ha indult volna kalózpárt.”

De a legtöbb hozzászóló egyszerűen az egyértelmű támogatásáról biztosította a kezdeményezést, amelyet a következő komment remekül összefoglal: „Let it be!”
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

spt72
2009. június 13. 12:40
Támogatom a kalózokat...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását