2024. április 18. - Andrea, Ilma

Laskafesztivál és tócsniparti

Új színfolt jelenik meg a Nógrád megyei Kazár község hatodik alkalommal szervezett hagyományőrző hétvégéjén, mert ezúttal laskafesztivállal és tócsnipartival színesítik a palettát.
2008. május 6. kedd 08:43 - Hírextra
A május 24-25-i program idén arra épül, hogy a hagyományok ápolásában a gasztronómiai örökség megőrzése is fontos - mondta az MTI-nek Molnár Katalin, a falu polgármestere.

Aki még nem evett, megkóstolhatja, aki még nem sütött, megpróbálhatja - ez a fesztivál mottója, amelyen ötfős csapatok versenyeznek majd a híres palóc ételek közé tartozó krumplilaska és a reszelt krumpliból sütött tócsni elkészítésében.

A kazári tájház udvarán zajló rendezvényen szakácsakadémia is működik majd, az odalátogatók hazavihetik a recepteket.

A Kazárra érkező vendégeket népi zenekarok, hagyományőrzők szórakoztatják, megnézhetik a vasalómúzeumot, a gyufacímke- és a falvédőkiállítást. A gyerekek kipróbálhatják, hogyan játszottak nagyanyáik, lesz állatsimogató és lovaglás is.

A vendégek kirándulhatnak a falu természeti különlegességéhez, a 20 millió éves riolittufához; aki elfárad, filmeket nézhet Kazárról, és a Bölcsőtől a sírig című filmen keresztül megismerheti a kazári népviseletet.

Vasárnap a Kazári Szóló és Páros Néptáncverseny résztvevői mutatkoznak be, a néptáncosok három korcsoportban mérik össze tudásukat.

Az elmúlt tíz év falufejlesztő munkájával Kazár elnyerte a "Magyarországi falumegújítási díjat". A község a földművelésügyi és az önkormányzati tárca közösen meghirdetett pályázatán érte el az országos első helyezést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását