2024. április 29. - Péter

Galériákról tanácskoznak

A közgyűjtemények és magángalériák helyzetéről, az állami és vállalati művészetfinanszírozás kérdéseiről rendez nemzetközi konferenciát szerdán a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet és a tranzit.hu - tájékoztatta az MTI-t Hegyi Dóra, a portál kortárs m
2008. május 6. kedd 12:43 - Hírextra
A művészettörténész elmondta, hogy a konferencia a köz- és magángyűjtemények aktuális magyarországi viszonyaival is foglalkozik, emellett betekintést nyújt más európai országok hasonló intézményeinek problémáiba és fejlődési modelljeibe.

"Egyre világosabban látszik, egy állami gyűjtemény sem engedheti meg magának, hogy lemondjon a magántőke jelentette forrásokról. A vállalati szférában ugyanakkor még nem alakult ki a művészet finanszírozásának problémamentes modellje, külföldön sem" - beszélt a kulturális mecenatúra átalakulóban lévő világáról Hegyi Dóra. Hozzátette, hogy a közép-európai régióban sok jelenséget súlyosbít a művészeti piac hiánya.

"A vállalati gyűjtemények esetében sokszor nem lehet tudni, meddig tart a műgyűjtői szándék, néha egy igazgatóváltás a céges galéria végét jelentheti. Ausztriában például Sabine Breitwieser vezetésével a Generali Alapítvány 15 éven keresztül valósított meg következetes támogatói koncepciót, egy fúzió azonban a színvonalas munka végét jelentette" - említett példát a projektvezető.

Elmondása szerint a lipcsei Galerie für Zeitgenössische Kunst valósítja meg a követendő példát: a német közgyűjtemény úgy működik együtt magánszponzorával, hogy a közös munka szakmai tartalmát ő adja, míg cserében a vállalat egy magas kulturális presztízsű projektben vehet részt.
"Magyarországon a következetes koncepció hiányzik legjobban a céges gyűjteményekből. Ezen segíthetne, ha a vállalati vezetők jobban bevonnák a szakma képviselőit a támogatói koncepciók kialakításába" - vélte Hegyi Dóra, aki ugyanakkor elismerte, hogy a kortárs képzőművészet kapcsán hiányzik az értékkonszenzus.

A dunaújvárosi eszmecsere résztvevői Zdenka Badovinac, a ljubjanai Moderna Galerija igazgatója; Bart De Baere, az antwerpeni Museum van Hedendaagse Kunst igazgatója; Sabine Breitwieser független kurátor, a modern művészetekkel foglalkozó múzeumokat tömörítő nemzetközi szervezet, a CIMAM főtitkára; Bartomeu Marí, a Museu d,Art Contemporani Barcelona igazgatója; Barbara Steiner, a lipcsei Galerie für Zeitgenössische Kunst igazgatója és Szoboszlai János, a budapesti acb Galéria társtulajdonosa és galériavezetője lesznek. A konferencia helyszínén válogatás látható az Erste Bank Csoport kortárs művészeti gyűjteményéből Kontakt... címmel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását