2024. április 28. - Valéria

Esélyegyenlőségről tárgyaltak

Az esélyegyenlőség elvű támogatási politika fontosságát hangsúlyozta az oktatásban az Országgyűlés illetékes szakbizottsága előtt Borovszky Tímea, az oktatási tárca romaügyi főigazgatója kedden Budapesten. A szakember fontosnak tartotta, hogy az esélyegye
2008. május 6. kedd 13:33 - Hírextra
Erre garanciát jelenthet szerinte, ha a szakértők, akik közreműködtek a tervek elkészítésében még egy évig mentorként segédkeznek a településeken.

Borovszky Tímea elmondta, hogy eddig 1200 esélyegyenlőségi terv készült az oktatási tárca szakértőinek közreműködésével, emellett további 500 pályázatot a pályázók maguk készítettek el. Emlékeztetett, hogy a közoktatási uniós források lehívásának feltétele az esélyegyenlőségi tervek elkészítése.

A főigazgató kitért arra is, hogy a tapasztalatok szerint problémát okoz a településeken a beiskolázási körzetek kialakítása, ezért erre külön forrásokat kívánnak biztosítani. Támogatni szeretnék az óvoda és az iskola, illetve az általános iskola és a középiskola közötti átmenetet is. Hangsúlyt kívánnak fektetni továbbá a korai fejlesztésre és a pedagógiai továbbképzésekre.

Az esélyegyenlőségi terv első szakaszára 1,8 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből településenként 100 millió forint nyerhető el.

A főigazgató kérdésre válaszolva elismerte, hogy az egyes tárcáknál futó programok összehangolásánál van még tennivaló.

A mintegy 2 milliárd összköltségvetésű Útravaló ösztöndíjprogramban jelenleg 20 ezer diák vesz részt - közölte, szintén kérdésre válaszolva. A tárca ugyanakkor változtatásokat tervez az idei pályázati kiírásban. Nem az anyagi támogatás az elsődleges cél, hanem az, hogy az érintett diákok továbbtanulását megalapozzák - mondta. Hozzátette: emellett a pedagógusokkal kapcsolatos elvárások közé minőségbiztosítási elemek is beépülnek majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását