2024. április 26. - Ervin

Biztosítási kedvezmény napelemes autókra

Új, eddig szokatlan módon igyekszik a fogyasztás csökkentésére ösztönözni az autósokat a német Karstad-Quelle gépjármű biztosító. Kedvezőbb feltételekkel kötnek biztosítást olyan kocsikra, amelyeknek a tetejébe a tulajdonos egy négyzetméternyi napelemet é
2008. május 6. kedd 09:40 - Hírextra
A biztosító által felajánlott kedvezmény elsősorban a környezet védelmét szolgálja: a napelemmel ellátott jármű a számított élettartama alatt összesen 1200 kilóval csökkenti a jármű motorja által kibocsátott szénhidrogén mennyiségét. S ezzel arányosan persze a ma már egyre drágább üzemanyag fogyasztását is kissé mérsékli.

Minden liter számit, mert rohamosan növekszik a világ üzemanyag-igénye, meg az egyre többet fogyasztó túl nagy autók, SUV-ok (városi terepjárók) száma. Minden össztársadalmi igyekezet ellenére tovább növelve a légkör veszélyes emissziókkal, kipufogási termékekkel szennyezését, ami aztán az atmoszféra felmelegedését is okozza. Ezért - s persze a folyamatosan nevekvő üzemanyag-árak miatt is - fontos minden liter szénhidrogén-származék (benzin, dízelolaj) megtakarítása.

A napelem termelte áram - transzformátor közbeiktatásával - töltheti a jármű akkumulátorát, amiről működik a sok műszer, például a rádiósmagnó, az ablakemelő, az ülésdöntő és a többi kisegítő, vagy kényelmi automatika is.

A biztosítóvállalat - a műszakiakkal karöltve - már dolgozik olyan megoldáson is, ami napelemek áramával működtetné a házi elektromos berendezések egy részét, elsősorban a számítógépeket és az elemes készülékek feltöltőit. Azoknál elhagyhatók lennének a hálózati áramot a berendezések feszültségére csökkentő, önmagukban is áramot fogyasztó feltöltő-trafók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását