2024. április 25. - Márk

Véget ért a Nemzetközi Amatőrfilmszemle

Ünnepélyes díjkiosztóval zárult a XII. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemle szombaton Budapesten; a Kegyelem címmel meghirdetett tematikát több mint ötven - portugál, belga, német és magyar - pályamunka dolgozta fel - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2007. november 18. vasárnap 09:01 - Hírextra

A Faludi Akadémia szemlefilmjeinek pénteki és szombati vetítései, az információs vetítések és a versenyfilmek egyaránt sok érdeklődőt vonzottak. Sokan látogatták az egyéb filmes műhelyek anyagaiból összeállított vetítéseket is - közölte Tibenszky Móni Lisa, a Faludi Akadémia ügyfélkapcsolati igazgatója.

A zsűri tiszteletbeli elnöke Francesco Casetti volt. A neves olasz filmtudós társaságában Buglya Sándor producer, Dér András rendező, Gelencsér Gábor filmesztéta, Lázár Kovács Ákos esztéta és Vidovszky György filmtanár értékelte az alkotásokat.

A grémium három kategóriában (kisjátékfilm, kísérleti film, dokumentumfilm) adott ki díjakat, illetve különdíjakat osztott. A zsűri megítélése szerint a kísérleti filmek sok esetben narratív forgatókönyv nélküliek voltak, inkább impressziók kiváltására törekedtek, expresszionista irányt véve.

A szakma és a nézőközönség is érdekes szárnypróbálgatásoknak lehettett tanúja. A filmes pályázók a kegyelem témáját pozitív és negatív értelmezésben is megvilágították, kegyelteket és kegyetleneket is a filmvászonra festve - osztotta meg a zsűri tapasztalatait a Faludi Akadémia ügyfélkapcsolati igazgatója.

A Kísérleti film kategóriában az első díjat a MozgóKépMás Csoport érdemelte ki a Villanás a végtelen időben című alkotással. Mögötte Fogarasi Gergely végzett Utóirat című munkájával. A harmadik díjat - megosztva - Jávor Bence "Mercy, én ezzel mondom el" és Ducki Witek "Anna csomagja" kapta.

A Dokumentumfilm kategória első díjasa Csuja László lett a Tram story-val. A második helyezett Kálmán Eszter "Citius, altius, fortius" című munkája, a harmadik Pleskonics Ildikó Éjvilág című filmje.
A Kisjátékfilm kategóriában csak az első díjas alkotót, Uhrin Csabát nevezték meg Lebegés című alkotásáért.

A művészeti egyetemek hallgatóinak filmjeit külön kategóriában díjazta a zsűri. A legjobb első filmes rendezőnek járó elismerést Kálmán Eszter érdemelte ki.

A nyertesek szakmai ösztöndíjakat, filmes technikai eszközöket, éves mozibérletet kaptak, stúdióhasználatra, médiatámogatásra számíthatnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását