2024. május 14. - Bonifác

Keményebb büntetésekkel számolhatnak a gyorshajtók

Aggódhatnak a gyorshajtók, a szabálytalanul előzők, az erőszakosan vezetők, a busz-, illetve taxisávban haladók, a menet közben mobiltelefonálók vagy éppen menet közben borotválkozók Németországban, mivel a tervek szerint jövőre még keményebb büntetésekke
2008. május 5. hétfő 14:37 - Hírextra

A különböző közlekedési vétségeket elkövetők ugyanis eddig sem úszták meg szárazon, 2009. január 1-től azonban a legtöbb esetben legalábbis megduplázódik az eddigi - s mostanáig sem alacsony - büntetés. Hétfői értesülések szerint ezt irányozza elő a közlekedési minisztérium által kidolgozott tervezet, amelyet még ebben a hónapban hagy jóvá a kormány.

A rendkívüli szigorítást a hatóságok azzal indokolják, hogy noha az országban az elmúlt évben némileg csökkent a közúti balesetek száma, ezek a balesetek még mindig rendkívül sok halottat - szám szerint több mint 5000-et -, s egyidejűleg több ezer sérültet követeltek.

"Ízelítőül" néhány a tervezett új büntetések közül: aki alkohol befolyása alatt vezet, az eddigi 250 helyett legkevesebb 500 eurót kell fizetnie, s ha később még egyszer ittas vezetésen kapnák rajta a büntetés 1500 euróra rúghat. Ha valaki az autópályán túllépi a megengedett maximális sebességet (általában 130 km per óra), 400-tól 700 euróig terjedő büntetéssel kell számolnia. Ha pedig valaki piros jelzés ellenére áthajt az útkereszteződésen az eddigi 50 euró helyett legkevesebb 90 eurót kell kivennie a pénztárcájából, de akár 200 euróra is megbüntethetik. A mobiltelefon - vezetés közbeni "számlája" az eddigi 40-ről 70 euróra emelkedik, mint ahogy a volán melletti borotválkozás sem lesz "olcsóbb". Mint ahogy legkevesebb a dupláját fizeti az is, aki szabálytalanul előz, s ráadásul erőszakosan vezet.

Mindez valóban csak "szemezgetés" a szigorítások rendkívül terjedelmes listájából. S szemezgetés abból a szempontból is, hogy egy-egy szabálysértési kategóriában a büntetés is eltérő attól függően, hogy a járművezető az adott kategóriában milyen súlyos vétséget követett el. A tervezet ugyanakkor szakértők szerint egyértelműen bizonyítja, hogy a közlekedésért felelős hatóságok eddig még soha nem "keményítettek be" Németországban olyan mértékben, mint most, jobba mondva jövő januártól.
Amúgy az illetékesek nemcsak a német polgárokkal szemben alkalmaznak majd fokozottabb szigort, hanem a Németországban esetleges közlekedési vétséget elkövető külföldiekkel szemben is, különös tekintettel az európai uniós szabálysértőkre.

Ráadásul az értesülések szerint erőteljesen megszigorodik a pontlevonások rendszere, mint ahogy a jogosítvány azonnali elkobzásának lehetősége is. A 2009-től életbe lépő új ponttáblázat azonban egyelőre még nem ismert.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását