2024. május 2. - Zsigmond

Megvan az új vezető

Kollár Imre lesz a MÁV Szimfonikus Zenekar új művészeti vezetője; a karmester Gál Tamást váltja a poszton, aki két évtized után az évad végén elköszön az együttestől - közölte a zenekar az MTI-vel. Három karmester indult az évad végén megüresedő művészeti
2008. május 5. hétfő 19:14 - Hírextra

Három karmester indult az évad végén megüresedő művészeti vezetői posztért: Kesselyák Gergely, Vajda Gergely és Kollár Imre kapott lehetőséget arra, hogy dolgozzon a MÁV Szimfonikus Zenekarral, és megismerkedjen az együttes közönségével az idei évadban. A zenekari alapítvány végül Kollár Imrét választotta, aki 1994-től mostanáig a Debreceni Filharmonikus Zenekar vezető karmesteri tisztét töltötte be.

Kollár Imre az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy fantasztikus 12 évet töltött Debrecenben. "Fiatal, 25 éves zeneigazgatóként azt csinálhattam, amit csak akartam, olyan műsort, olyan szólistákkal, annyi próbával. De ennyi idő után érdemes megragadni az alkalmat a változtatásra" - vélekedett a karmester, megjegyezve, hogy sajnos még mindig minden Budapesten történik, ami szélesebb nyilvánosságra, elismerésre számíthat.

Kiemelte, hogy az anyacég, a MÁV Zrt. gesztusa, amellyel a zenekar támogatását rendezte, megnyugtató helyzetet teremtett, így ő jó pillanatban kerül a társulathoz.

Kollár Imre elmondta, hogy mint Lendvai György igazgatótól ő is megtudta: az átalakítás létszámleépítéssel jár. Az előirányzott létszám azonban egyeztetések során alakult ki, és a létszámcsökkentés lezárásához 3 évet adtak.

Arra a kérdésre, hogy új művészeti vezetőként milyen elképzelései vannak, azt mondta: mivel az együttes közönsége hűséges és tradicionális, bármilyen drasztikus irányváltás azzal járna, hogy megijednének, ami megengedhetetlen.

A közelmúltban Roberto Alagnától Ruggero Raimondiig több sztárénekest kísért a zenekar, amely korábban Pavarottival, Carrérasszal, Domingóval és Kiri Te Kanawával is dolgozott. "Remek hagyomány, hogy ennyi vokális művet játszott, játszik a zenekar. Tudom, az énekkel való bármilyen kapcsolat egy hangszerest zeneileg hihetetlenül fel tud dobni. Ahogy minden operazenekar igyekszik kiülni a koncertpódiumra és szimfonikus repertoárt is játszani, ugyanúgy fontosnak tartom, hogy egy szimfonikus zenekar minél többet találkozzon a vokális műfajjal" - hangsúlyozta a leendő művészeti vezető.

Felidézte, hogy néhány éve a neves hegedűművész-karmester Takács-Nagy Gábor is foglalkozik az együttessel, főként a tagokból szervezett kamarazenekar munkáját gondozza. "Szeretném, ha Takács-Nagy Gábor továbbra is kézben tartaná ezt a programot. A kamarazenei fölkészülés morálisan és szakmailag is javítja a nagyzenekari teljesítményt, tehát nagyon fontosnak tartom" - mutatott rá a karmester.

Kollár Imre a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karmesterképző szakán 1992-ben szerezte meg karmesteri diplomáját kitűnő minősítéssel, Lukács Ervin, Ligeti András és Gál Tamás növendékeként. 1989-ben, 20 évesen elnyerte a Magyar Televízió VI. Nemzetközi Karmesterversenyének közönségdíját. Azóta az ország valamennyi jelentős zenekarával koncertezett, számos televízió- és rádiófelvételt készített. 1991-92-ben az operaházban dolgozott zenei asszisztensként. 1994 óta a Debreceni Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, vendégkarmesterként járt Európa szinte minden országában, az Egyesült Államokban és Kanadában is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását