2024. július 20. - Illés

Hasznot húznak az éhínségből

Hatalmas bevételekre és profitra tesznek szert a multinacionális agrárvállalatok az emelkedő élelmiszeráraknak köszönhetően; a folyamat másik oldalán viszont újabb milliók kerülnek az éhezők közé. A búza, a kukorica és a rizs elmúlt egy évben bekövetkezet
2008. május 5. hétfő 07:23 - Hírextra
Azok a rétegek a legveszélyeztetettebbek, amelyek jövedelmük 80 százalékát eddig is ételre költötték.

Ezzel párhuzamosan a nagy nemzetközi agrárcégek bevételei meredeken emelkednek: a Monsantóé december és február között (az előző év azonos időszakához képest) több mint 100 százalékkal, a Cargillé 86 százalékkal, míg a műtrágyagyártó Mosaic-é több mint 1200 százalékkal.

Utóbbi főként annak köszönheti a bevételnövekedést, hogy a műtrágyák ára tavaly háromszorosára emelkedett, ami erősen akadályozza a termés növelését a fejlődő országokban.

A World Development Movement nevű civil szervezet igazgatója immorálisnak minősítette a vállalatok hatalmas profitjait, amelyet a cégek megtartanak, abból semmit sem juttatnak a fejlődő országokbeli gazdálkodóknak.

A vállalatok persze másképpen vélekednek erről, a Cargill szerint például bevételnövekedése annak köszönhető, hogy az elmúlt években 18 milliárd dollárt befektetve fejlesztette kapacitásait.

Éhes Ázsia

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelentése szerint 37 fejlődő országnak van azonnali szüksége élelmiszerre; annak hiánya miatt pedig egyre több helyen törnek ki zavargások Bangladestől Burkina Fasoig, Kínától Kamerunig.

Az áremelkedés alapvető oka a kereslet növekedése, amelynek egyik összetevője a bioüzemanyagok egyre nagyobb tételben történő előállítása, a másik pedig India és Kína hatalmas húsigénye. Utóbbi kielégítésére rengeteg gabonára van szükség, egy kilogramm marhahús előállításához például 7 kilogrammra.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását