2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nem változtak az adományozás adófeltételei

Továbbra is érvényesíthető a kedvezmény az adományok után - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) sajtóosztálya kedden az MTI-vel arra a véleményre reagálva, mely szerint a hazai szervezetek idén azért kaptak kevesebb adományt, mert megadóztatják az adakozók
2008. december 30. kedd 14:20 - Hírextra
A tárca szerint akik erre hivatkoznak, megalapozatlanul vádolják hazugsággal azokat, akik ebben a kérdésben az Európai Unió gyakorlatára hivatkoznak.

Mint közleményükben írták, a megfogalmazott véleménnyel szemben az a valóság, hogy sem a személyi jövedelemadóban, sem a társasági adóban nem változtak az adományozással kapcsolatos szabályok, az általános forgalmi adózás előírásaiban pedig az Európai Unió hozzáadott értékadóról szóló irányelve érvényesül.

Hangsúlyozzák: továbbra is ugyanolyan feltételekkel csökkenthető az adóalap a személyi jövedelemadóban és érvényesíthető a kedvezmény a társasági adóban az adományok után, mint korábban. Jövőre az általános forgalmi adózás adományokkal kapcsolatos szabályai sem változnak - fűzik hozzá.

A kommünikében kifejtik, hogy Magyarországon az adománnyal kapcsolatos általános forgalmi adózási szabályok 2008. január 1-jével - igazodva a hozzáadott értékadóról szóló uniós irányelvhez - némileg megváltoztak. Ezek szerint ha az adóalany eleve adományozás céljából szerzi be a terméket, úgy a beszerzést terhelő áfát nem vonhatja le, ugyanakkor az ingyenes termékátadás után az adóalanynak nem keletkezik adófizetési kötelezettsége.

Mivel nem tartozik az áfatörvény hatálya alá a pénz adományozása, ez esetben sem kell "áfa következménnyel számolni" - tették hozzá; megjegyezve: áfamentesen adható kis értékű - a hatályos magyar szabályozás szerint ötezer forintot meg nem haladó - ajándék is, és nem terheli áfa a magánszemélyek adományozását sem.

Csak abban az esetben kell áfafizetési kötelezettséggel számolni, ha az ingyenesen átadott termék beszerzésekor az adóalany levonta a terméket terhelő áfát. Ebben az esetben sem az adományozottnak kell megfizetni az áfát, hanem az adományozónak - zárul a Pénzügyminisztérium közleménye.

Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök a december 25-i karácsonyi istentiszteleten utalt arra, hogy a hazai segélyszervezetek az idén kevesebb adományt kapnak. Ennek az az oka, hogy az adakozókat megadóztatják, amire "az illetékesek arcátlanul azt hazudták, hogy ez így van mindenhol az Európai Unióban" - mondta a püspök a debreceni Református Nagytemplomban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását