2024. április 29. - Péter

Az SZDSZ nem támogatja Bakát

Az SZDSZ nem támogatja a köztársasági elnök jelöltje, Baka András megválasztását a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára - közölte a párt az MTI-vel hétfőn.
2008. május 5. hétfő 22:20 - Hírextra
Mint írták, a Szabad Demokraták Szövetsége elismeri Baka András szakmai kvalitásait és az Emberi Jogok Európai Bíróságánál végzett munkáját, ugyanakkor a jelölt eddigi bírói tevékenysége nem Magyarországhoz kötődik, és bírói szakvizsgával sem rendelkezik.

A Szabad Demokraták Szövetségének frakciója ezért nem támogatja Baka András megválasztását a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztségére - írták. A közlemény szerint az SZDSZ biztos abban, hogy választható olyan szakember, aki rendelkezik hazai munkatapasztalattal, és aki élvezi a bírói kar támogatását is; a szabad demokraták egy ilyen jelöltet tudnának támogatásukról biztosítani.
Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn jelentette be, hogy pártja attól teszi függővé Baka András támogatását, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács támogatja-e a jelöltet.
Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezető helyettese azt mondta, hogy a szocialista frakció két hét múlva dönt arról, hogy támogatja-e Sólyom László jelöltjét.

Sólyom László köztársasági elnök múlt héten szerdán mutatta be jelöltjét a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára a frakciók képviselőinek. Baka András korábban a strasbourgi emberi jogi bíróság bírája volt.

Az államfő a jelöltről elmondta: Baka András pályáját tudományos kutatóként kezdte a Magyar Tudományos Akadémia Állami és Jogtudományi Intézetében, majd a strasbourgi emberi jogi bíróság magyar bírája volt 1991 és 2008. január 31-e között. Baka András Európa egyik legismertebb bírájává vált strasbourgi munkája nyomán - tette hozzá Sólyom László.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását